23. april 2024 09:59

Međunarodna agencija za energiju: Prodaja električnih automobila u 2024. će porasti na 17 miliona vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna agencija za energiju: Prodaja električnih automobila u 2024. će porasti na 17 miliona vozila

Foto: Shutterstock.com/buffaloboy, ilustracija

PARIZ - Prodaja električnih automobila (EV) će u 2024. porasti na 17 miliona sa 14 miliona u 2023. godini, a pristupačne cene i izgradnja infrastrukture su ključne za budući rast, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Očekuje se da će samo u Kini ove godine biti prodato 10 miliona EV, prenosi Rojters.

"Niske marže, nestabilne cene metala za baterije, visoka inflacija, kao i postepeno ukidanje podsticaja za kupovinu u nekim zemljama su izazvale zabrinutost zbog tempa rasta industrije EV, ali podaci o globalnoj prodaji su i dalje jaki", navodi se u saopštenju IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu procenjuje da će u ovoj godini više od 20 odsto ukupne prodaje svih vrsta automobila činiti električna vozila.

Globalna prodaja EV je u prvom kvartalu 2024. porasla za 25 odsto međugodišnje, ali udeo prodatih električnih automobila značajno varira po regionima, ističe se u izveštaju.

Rast prodaje EV u Evropi je, prema analizi Međunarodne agencije za energiju, prigušen zbog "generalno slabih izgleda prodaje putničkih automobila i ukidanja subvencije za proizvodnju EV u nekim zemljama".

Automobili koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem su na tržištima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i dalje jeftiniji u odnosu na električna vozila, što predstavlja ključan razlog za usporen rast prodaje EV, zaključuje se u analizi.