21. mart 2024 15:33

Počela rekonstrukcija odmarališta za decu u Lipovcu kod Aleksinca uz podršku EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela rekonstrukcija odmarališta za decu u Lipovcu kod Aleksinca uz podršku EU

Foto: TANJUG/EU PRO PLUS PROGRAM/ BORIS ZLATANOV

ALEKSINAC - Opština Aleksinac je, uz podršku Evropske unije i Ministarstva za evropske integracije, započela radove na kompletnoj rekonstrukciji Ustanove za odmor i rekreaciju dece "Lipovac" kako bi obezbedila kvalitetnije usluge i uslove za boravak dece, sportista i turista.

Bespovratna sredstva u visini od preko 380.000 evra, koje je EU obezbedila preko programa EU PRO Plus, biće uložena u kompletnu rekonstrukciju objekta, navodi se u saopštenju.

Biće zamenjen krovni pokrivač, unutrašnja i spoljašnja stolarija, urađena termoizolaciona fasada, zamenjena električna instalacija, vodovodna i kanalizaciona mreža. Saniraće se i instalacija grejanja, biće postavljeni solarni kolektori, a svaka soba će imati zasebno kupatilo, sa pristupom za osobe sa invaliditetom.

"Ovo će biti prvo ovako veliko ulaganje u objekat u Lipovcu još od njegovog osnivanja 1975. godine, te je tako i opština opredelila 236.000 evra sredstava za realizaciju projekta. Želimo da uz pomoć EU unapredimo turističku ponudu naše opštine i poboljšamo uslove u ovoj ustanovi koja, pored rekreativne i nastave u prirodi, pruža usluge i sportistima, planinarima i izviđačima, rekreativcima, a organizuje i likovne i književne kolonije", rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Radičević je istakao opština je od prošle godine ponovo pokrenula besplatan boravak u Lipovcu za sve đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sa teritorije opštine.

Radove koji će trajati 90 dana izvodi građevinsko preduzeće "Tončev gradnja" iz Surdulice koja je izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Aleksinac.

Projekat u Aleksincu je jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, kao i Južne i Istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

Cilj projekata je poboljšanje konkurentnosti na lokalnom nivou, kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije s ciljem razvoja poslovne infrastrukture.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, i Regionu Južne i Istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).