27. maj 2024 13:01

Žiofre: Pitanje davanja državne pomoći jedno od najvažnijih u procesu pridruživanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: Pitanje davanja državne pomoći jedno od najvažnijih u procesu pridruživanja

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Konferencija "Državna pomoć - ka evropskim integracijama", u organizaciji Komisije za kontrolu državne pomoći (KKDP) i projekta "EU podrška razvoju unutrašnjeg tržišta Srbije", otvorena je danas u Beogradu, a ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre je rekao da je državna pomoć deo poglavlja 8 i da je jedna od najvažnijih oblasti u procesu pridružuvanja EU.

Naveo je da je je zapažen značajan napredak Srbije u toj oblasti, ali da je potrebno da se preduzmu još neki koraci kako bi se postiglo usklađivanje sa politikom EU.

"Kada je Srbija u pitanju, važno je napomenuti da smo videli značajan napredak u poslednjih nekoliko godina, a to se odnosi na novi zakon o kontroli državne pomoći, koji je stupio na snagu januara 2020. godine. Takođe, usvojeno je i niz važnih podzakonskih akata", rekao je on.

Dodao je i da je ojačan i kapacitet Komisije za kontrolu državne pomoći, što se, kako je rekao, vidi po povećanom kvalitetu odluka Komisije u odnosu na prethodnu komisiju.

"Komisija Srbije je postala pravno nezavisna institucija odgovorna Skupštini", rekao je on.

Naveo je da je planirano da taj projekat, čiji budžet iznosi osam miliona evra nepovratnih sredstava, traje tri godine.

"Siguran sam da cilj projekta doprinosi da Srbija odnosno srpska komisija usvoji pravne tekivine EU, da ojača kapacitete komisije za kontrolu državne pomoći", rekao je on.

Žiofre je naveo da će dvodnevna konferencija biti prilika za razmenu iskustava i znanja, kao i najbolje prakse između različitih organa državne pomoći iz različitih zemalja koje su sve u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

Ambasador Španije u Srbiji Huan Hose Sans Aparisio naveo je da je odgovornost za sprovođenje celokupnog projekta bila delegirana konzorcijumu tri organizacije iz tri različite države članice EU.

On je rekao da je Španija na bilateralnoj osnovi posvećena ostvarivanju dublje političke i ekonomske saradnje sa Srbijom, kao i jačanju  trgovinskih odnosa.

"Naša velika posvećenost ovom projektu šalje jasnu poruku u tom smislu", rekao je on.

Ambasador je naveo da cilj ovog projekta nije samo da pruži podršku srpskoj upravi na putu ka EU, već i da promoviše i ojača kolegijalnu saradnju i tehničku razmenu između uprava koje uglavnom moraju da se suočavaju sa istim problemima i ograničenjima.

"Ova konferencija jeste proizvodena kao deo velikog napora sa obe strane. Sa jedne strane nalazi se evropsko tržište za podršku internom tržištu, a sa druge strane Komisija za kontrolu državne pomoći Srbije", rekao je on.

Konferencija je osmišljena kao forum za razmenu znanja i iskustva u vezi sa najnovijim dešavanjima u EU u oblasti državne pomoći i drugim aktuelnim temama, uključujući prezentacije domaćih i međunarodnih stručnjaka, a diskutovaće se i o poteškoćama sa kojima se državni službenici koji se bave ovom temom često suočavaju.