1. februar 2023 19:17

Brnabić obišla početak radova na kreativno-inovativnom centru "Ložionica"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić obišla početak radova na kreativno-inovativnom centru "Ložionica"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je večeras svečanom obeležavanju početka radova na kreativno-inovativnom multifunkcionalnom centru "Ložionica" u Beogradu.

Brnabić je simbolično položila svoju poruku u vremensku kapsulu koja će biti stavljena u temelje "Ložionice", a uz ostale poruke koje su ostavili kreativni ambasadori platforme Srbija stvara biće otvorena tek za 50 godina.

 

"Moja poruka za buduće generacije glasi: da nastave iskru genijalne inovativnosti i stvaralaštva koja postoji hiljadama godina na ovim prostorima. Da sa ovog mesta uvedu svoje društvo u neku novu tehnološku revoluciju", poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, "Ložionica" će biti "mesto gde će ideja i inspiracija stvarati budućnost naše zemlje i biće spona između nasleđa i budućnosti".

Brnabić je istakla da za izgradnju ovog kreativnog centra Vlada Srbije izdvaja 52 miliona evra i da je "Ložionica" "dragulj u kruni" svega što vlada poslednjih godina radi na razvoju kreativnih industrija.

"Vreme je da Beograd i Srbija upoznaju sve genijalane kreativce i inovatore i svu raznolikost našeg stvaralaštva. Za sve njih stvaramo fizički prostor gde mogu da se povezuju i razmenjuju znanje, i stvaraju nova dela i vrednosti za svoju zemlju", rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila da danas kreativne industrije zapošljavaju 155.000 ljudi u Srbiji, čak 30.000 više nego pre dve godine, a svaki sedmi preduzetnik je iz kreativnog sektora.

Za svega šest godina je izvoz kreativnih industrija porastao za 81 posto, a njihov doprinos našem BDP-u je 6,8 posto, rekla je Brnabić.

"Srbija je već u svetu prepoznata kao jedan od lidera kreativnih industrija i inovacija. Za to su zaslužni naši vanserijski kreativci, inovatori, naučnici, talenti", naglasila je Brnabić.

Podsetivši da je Srbija poslednjih godina radila na podršci znanju i stvaralaštvu, Brnabić je rekla i da su, između ostalog, samo prošle godine otvorena četiri naučno-tenhološka parka i da će se ove graditi dodatna četiri.

Prema njenim rečima, ove godine kreće sa izgradnjom industrijsko-tehnološki park u Kruševcu, a sledeće godine inovativni centar u Kragujevcu, gde je ove izgrađen najsavremeniji data centar.

"Obnovili smo brojne muzije i pozorišta, kreativnu Kineksu četvrt kao deo projekat 'Novi Sad- Evropska prestonica kulture' prošle godine", podsetila je premijerka.

Krenulo se i sa projektovanjem fakulteta muzičke, likovne i primenjene umetnosti, čija će izgradnja početi 2024. godine, a trenutno se radi projekat koncertne dvorane Beogradske filharmonije, dodala je Brnabić.

"Isti dan kad smo dobili građevinsku dozvolu za 'Ložionicu' dobili smo lokacijske uslove za projektovanje koncertne dvorane", rekla je Brnabić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović je rekao da polaganje kamena temeljca i početak izgradnje "Ložionice" "predstavlja krunu zajedničkog rada velikog tima kreativnih industrija", okupljenog oko Srbija stvara i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

"Ložionica će u naredne dve godine biti jedno od naših najvećih gradilišta", dodao je.

 

Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju Ložionice na 4.800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice.

Predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11.000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park, podsetio je Jovanović.

Kompletan kompleks će se prostirati na više od 23.000 kvadratnih metara, a Jovanović je istakao da je osnovni pristup u rekonstrukciji očuvanje kulturo-istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

U "Ložionici" će biti sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za aktivnosti kreativaca, dodao je ministar.

Rekao je i da se danas na mestu nekadašnjeg železničkog čvora, gde je 1884. godina postavljena prva pruga u Srbiji na potezu Beograd-Niš, ispisuju nove stranice istorije.

Pošto je prema nekim zapisima u izradi projekta vodotornja između dva svetska rata učestvovao veliki naučnik Milutin Milanković, Jovanović je iskoristio priliku da pokrene inicijativu da zgrada aneksa ponese njegovo ime.

Ministarka nauke i inovacija Jelena Begović je istakla da je srećna što Beograd dobija nešto drugačije, što će postati "jedan od zaštitnih simbola Beograda, a možda i Srbije".

"Ovaj projekat možemo da definišemo kao projekat koji čuva prošlost da bi se kreirala bolja budućnost", poručila je Begović.

Na svečanosti su puštene kratke video poruke podrške projektu ambasadora kreativne platforme Srbija stvara kao što su muzičar Stefan Milenković, pozorišna rediteljka Ivana Vujić, glumac Miloš Biković, pevačica Lena Kovačević i drugi.

Na javnom konkursu Vlade Srbije kao idejno rešenje nove "Ložionice" odabran je projekat firme AKVS arhitektura.