15. februar 2023 16:02

Ana Pavlović: Balet Narodnog pozorišta počastvovan dobijenim Sretenjskim odrenom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Pavlović: Balet Narodnog pozorišta počastvovan dobijenim Sretenjskim odrenom

Foto: Shutterstock.com/Artur Didyk, ilustracija

BEOGRAD - Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović istakla je da njihov balet veoma počastvovan danas dobijenim Sretenjskim ordenom prvog stepena povodom Dana državnosti Srbije, saopštio je nacionalni teatar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanosti u Predsedništvu uručivao odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, koje je Pavlović primila u ime Baleta Narodnog pozorišta za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

"Činjenica da Balet Narodnog pozorišta kontinuirano postoji čitav vek svedoči o njegovom značaju, ali nas i podseća da je neophodno konstantno raditi na negovanju i unapređenju baletske umetnosti jer ona predstavlja značajan deo naše kulturne istorije“, rekla je primabalerina Pavlović.

Prema njenim rečima "Sretenjski orden prvog stepena predstavlja dragocen rođendanski poklon povodom značajnog jubileja – stogodišnjice baleta u Srbiji", a Balet narodnog pozorišta je praznik obeležio 19. marta premijerom baleta "Gusar".

Iz Narodnog pozorišta je saopšteno i da su među nagrađenim prvakinja njihove Drame Radmila Živković, koja je dobila Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume, kao i nekadašnji prvak i direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov, dobitik Zlatne medalje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti.