3. mart 2023 16:05

Nagrada "Kočićeva knjiga" pripala Mihailu Pantiću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada "Kočićeva knjiga" pripala Mihailu Pantiću

Foto: Shutterstock.com/ CHAINFOTO24, ilustracija

BEOGRAD - Nagrada "Kočićeva knjiga" za celokupno stvaralaštvo dodeljana je za 2022. godinu književniku Mihailu Pantiću, saopštila je danas Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka- Beograd.

Žiri u kome su književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković doneo je odluku jednoglasno, a nagrada će Pantiću biti svečano uručena u martu u Beogradu, kaže se u saopštenju.

Vukolić je ocenio da je Pantić "jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, i zašto ne reći i evropskog", i da je svojim celokupnim višedecenijskim književnim radom "na najbolji način obeležio protekli period u srpskoj književnosti".

U saopštenju se podseća da je Pantić objavio preko 50 knjiga priča, književnih kritika, eseja i sastavio nekoliko značajnih antologija, što ga svrstava red naših najčitanijih savremenih pisaca i najznačajnijih pripovedača.

"Kanonskom antologijom srpske pripovetke u tri toma, koja obuhvata ukupnu istoriju srpskog pripovedanja, Pantić je odredio estetičke domete srpske pripovetke. On je uveo nov aksiološki metod vrednovanja koji zahteva visoke estetičke standarde", naveo je Vukolić.