9. avgust 2023 16:06

Mađarska: Dan Svetog Ištvana biće obeležen nizom manifestacija od 18. do 20. avgusta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađarska: Dan Svetog Ištvana biće obeležen nizom manifestacija od 18. do 20. avgusta

Foto: NTO Mađarske - HTA

BUDIMPEŠTA - Dan Svetog Ištvana, najveći mađarski nacionalni praznik, biće obeležen proslavama od 18. do 20. avgusta širom Mađarske.

Dan Svetog Ištvana, prvog ugarskog kralja, obeležava se 20. avgusta, ali proslava traje više dana.

U Budimpešti će se trodnevna proslava odvijati na više od 20 lokacija, a program uključuje koncerte, umetničke performanse, programe folklornih ansambala, radionice, kao i posebne programe posvećene mađarskoj istoriji, kulturi i gastronomiji.

Posebnu pažnju tradicionalno privlači Ulica mađarskih ukusa, kod pijace Varket, gde kuvari iz Mađarske i okolnih zemalja predstavljaju svoje umeće, praveći tradicionalne mađarske specijalitete.

Tokom tri dana ispred pijace Varket biće održani i brojni koncerti, ali i tradicionalna ceremonija lomljenja pogače.

U parku Milenariš (Milenijumski park) održavaće se Festival mode i dizajna u okviru kog će biti upriličene i radionice pravljenja nakita i vezenja, kao i radionice vezane za stolarstvo i keramiku.

Za to vreme, na Dunavu, blizu zgrade Parlamenta, jedne od najprepoznatljivijih građevina mađarske prestonice, biće parada brodova.

Centralni događaj, kao i svake godine, je vatromet na Dan Svetog Ištvana 20. avgusta,odnosno polučasovna "Igra vatre i svetla“, koja uključuje vatromet i lasere, a može se posmatrati iz centralnih četvrti Budima i Pešte, blizu Dunava.

Dan Svetog Ištvana se u Debrecinu poklapa sa tradicionalnim Festivalom cveća, manifestaciji karnevalskog tipa, koja, pored skulptura od cveća, podrazumeva i ulične parade, koncerte i radionice.