24. avgust 2023 14:30

Završen je mural sa stihovima Ljubivoja Ršumovića na beogradskim Silosima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen je mural sa stihovima Ljubivoja Ršumovića na beogradskim Silosima

Foto: Silosi Beograd/Nemanja Knežević

BEOGRAD - Stihovi pesme "Domovina se brani lepotom“, kao mural visok 28 metara, krase beogradske Silose na obali Dunava, a njegovom otkrivanju je prisustvovao pesnik Ljubivoje Ršumović, saopštio je danas Gaja (Gaia) pokret.

Muralista Luka Prstojević, kaligraf ruskog porekla Viktor Puškarev i Valerija Loginova, "danima su slikali na vrtoglavoj visini kako bi Beograd dobio mesto svakodnevnog podsećanja na snažnu patriotsku poruku iz pesme našeg čuvenog pesnika", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Puškarevu je "Domovina se brani lepotom" bila prva pesma koju je u detinjstvu naučio na srpskom jeziku boraveći u našoj zemlji.

Ršumović je poručio da "brigom o prirodi, kulturi, obrazovanju, međuljudskim odnosima i svim aspektima koje život čine bogatijim i vrednijim štitimo ono što nazivamo svojom domovinom".

"Svako naše pojedinačno delo ljubaznosti, briga o sugrađanima i svaki doprinos zajednici jeste naše tumačenje kako se gradi snažno, harmonično i prosperitetno društvo“, istakao je Ršumović.

Stihovi su oslikani na SIlosima na incijativu neprofitne organizacije Gaje i uz donatorstvo kompanije Nelt, a osnivačica pokreta Anastasija Ćetković je istakla da su želeli da ih ostave "kao poruku celom našem društvu, ali prevashodno deci koja nas već svakodnevno opominju da se vratimo na put vrednosti iz Ršumove pesme".