29. novembar 2023 21:20

Održana modna revija u rezidenciji britanskog ambasadora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana modna revija u rezidenciji britanskog ambasadora

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Modna revija "UK in Serbla Fashion Show/Modna revija UK u Srbiji" održana je večeras u rezidenciji ambasadora Velike Britanije.

Pozdravljajući brojne predstavnike diplomatskog kora i zvanica iz javnog života, britanski ambasador Edvard Ferguson je rekao da revija proslavlja rad dve dizajnerke koje blisko povezuju Velika Britanija i London - Šinejd Gori (Sinead Gorey) i Tamare Radivojević.

Ferguson je istakao da je Gori dolazeća zvezda britanske modne scene, dok je Radivojević diplomirala modni dizajn 2000. godine na koledžu Sentral Sent (Central Saint) Martins u Londonu, i "danas je jedna od najuspešnijih kreatorki u Srbiji".

"Srbi i Britanci imaju dosta toga zajedničkog, kao što su mračan humor i jako pivo, a i želimo izgledati dobro. Moda nas povezuje", primetio je Ferguson.

Gori je kreatorka mlađe garde, koja je svoj brend lansirala 2019. godine prezentacijom na Nedelji mode u Londonu, podržava je Britanski modni savet (British Fashion Council), a u Beograd je došla sa najnovijom kolekcijom "Party Girl" za proleće/leto 2024. koju je prikazala na samostalnoj reviji na septembarskom "London Fashion week-u".

Radivojević je karijeru modne dizajnerke gradila je u studijima Juseina Čalajana (Hussein Chalayan i Roberta Kerija Vilijamsa (Caryja Williamsa), od 2006. godine vodi sopstveni brend u Srbiji “Tamara Radivojević Fashion studio”, a na reviji u Britanskoj rezidenciji premijerno je prikazala najnoviju "Kapsjul" (Capsule) kolekciju.

Zvanice su na modnoj reviji imale priliku da ostave prilog nevladinoj organizaciji Atina koja podržava žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, a prikupljeni novac ide da se kupe božićni pokloni za 98 dece pod njihovom zaštitom.

Reviji su prisustvovali, između ostalih, ambasador Francuske Pjer Košar i Italije Luka Gori, bivši fudbaler Nemanja Vidić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, reditelj Zdravko Šotra, Jelisaveta Karađorđević, novinar i pisac Branko Rosić, glumac Đorđe Mišina i drugi.

Modni događaj na kome su prikazane modne revije Goeii i Radivojević priredili su ambasada Velike Britanije i agencija "Fabrika" u okviru unapređenja bilateralnih odnosa između Velike Britanije i Srbije.