19. januar 2024 06:15

Svetosavski bal održan u bečkom dvorcu Hofburg, prisustvovao austrijski kancelar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetosavski bal održan u bečkom dvorcu Hofburg, prisustvovao austrijski kancelar

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEČ - Tradicionalni "Svetosavski bal" održan je u noći četvrtak na petak u dvorcu Hofburg u Beču, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, i uz nastupe srpskih umetnika, od soprana Tamare Rađenović, preko Orkestra i Hora Srpskog Narodnog pozorišta (SNP), do pop pevača Željka Joksimovića.

Manifestaciji je prisustvovao i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Bal kao deo svetosavskih svečanosti, organizuje Srpski centar u Beču, koji se od 1995. godine bavi promovisanjem i afirmisanjem srpske tradicije i savremene kulture, a ove godine je partner manifestacije Autonomna pokrajina Vojvodina.

Posetioci 25. "Svetosavskog bala" tokom šestočasovnog programa u nekadašnjoj carskoj rezidenciji Hofburg, mogli su pratiti program na četiri pozornice, da zaplešu, vide balet, čuju operske arije i starogradske pesme, i uživaju u nastupima pop pevača.

"Svetosavski bal" je otvoren ceremonijalnim ulaskom elegantno odevenih počasnih gostiju u Svečanu salu Hofburga, gde je Orkestar SNP-a priredio muzičku tačku "1.300 kaplara“, a izvedena je i Svetosavska himna.

Usledile su starogradske pesme u izvođenju Orkestra i Hora SNP, kao i solista, baletska tačka iz prve srpske opera "Na uranku“ Stanislava Biničkog, kog su priredili Beobalet iz Beograda i Fakultet muzičkih umetnosti.

Članica kluba "Wheel Chair Dance Salzburg" Sanja Vukašinović je u invalidskim kolicima plesala slobodnim stilom deo iz opere "Karmen".

Sopran Tamara Rađenović je izvela ariju Silve iz operete "Kneginja čardaša“, a kao završna tačka prvog dela programa usledile su starogradske igre u izvođenju kulturno-umetničkih društava.

U Svečanoj sali je potom odsviran čuveni valcer "Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štrausa Mlađeg, a uz Rađenović, Hor SNP nastupili su i solisti Jelena Gavrilović, Zoran Šandorov i Nevena Reljin u pratnji Orkestra SNP-a i Novosadskog Big benda.

U Ceremonijalnoj sali za dobro raspoloženje se pobrinula pevačica Ana Štajdohar sa svojim bendom, u Viteškoj sali je bio tamburaš Bako Jovanović sa sastavom, a u Hofburg salonu Didžej Mel Merio.

U ponoć su svi gosti bili pozvani da zaplešu "Srpski kadril" u Svečanoj sali, a potom je na zadovoljstvo prisutnih izveden i kabare "Lafajet" (Lafayette).

U nastavku programa u Svečanoj sali je iza ponoći nastupio i Željko Joksimović koji je priredio izbor hitova poput "Dva smo sveta različita", "Drska ženo plava", "Ljubavi" i "Leđa o leđa", otpevavši i "Miljacku".

Joksimović je nastup, na kome je u pratnji Orkestra SNP i Novosadskog Big benda otpevao i "Zaboravljaš", "Nije ljubav stvar", "Ima nešto u tom što me nećeš" i druge pesme, završio medlijem "Ludak/Ranjena zver/Milimetar".

U Ceremonijalnoj sali posetioce su zabavili vokalni solisti Điana Čarls, Ana Pecnik i Miloš Kračunović, u Viteškoj sala je bio džez trio Duša konekšn (Dusha Connection), a u Hofburg salonu MKDSL.

Program su vodili sportski novinar Aleksandar Stojanović i glumica Ivana Urban.

Kako je najavljeno, "Svetosavski bal" ima humanitarni karakter, a ove godine prikupljena sredstva idu Daun sindrom centru iz Banjaluke.