6. mart 2024 11:45

MSUB najavio od 15. marta izložbu srpskih i austrijskih umetnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

MSUB najavio od 15. marta izložbu srpskih i austrijskih umetnika

Foto: Miljana Niković

BEOGRAD - Izložba radova srpskih i austrijskih umentika "Kraj jezika - Još jednom o Vitgenštajnu" biće otvorena 15. mart (18:00) u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, najavio je danas Muzej savremene umetnosti Beograda (MSUB).

Izložba predstavlja učesnike konkursa koji je tokom 2022. godine pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma i sajta za umetnost i nauku Lichtfelder.org organizovan u onlajn formatu, navedeno je u saopštenju.

MSUB je saopštio da je konkurs tematski obuhvatio predloge i interdisciplinarna istraživanja inspirisana idejama austrijskog filozofa Ludviga Vitgenštajna (1889-1951).

"Pristigli predlozi i neočekivani načini na koji se u umetničkim praksama promišlja Vitgenštajnova misao o jeziku u savremenom kontekstu nesumnjivo su pokazali novu aktuelnost njegovih filozofskih teza", istaknuto je u saopštenju.

Iz MSUB je najavljeno da će izložba do 6. maja predstaviti radove "u širokom spektru stvaralačkih izraza od minimalističkih intervencija u jeziku, video instalacija, elektro-akustičkih eksperimenta, skulptura, kolaža do digitalnih aplikacija, vizuelne poezije, performativnih scenarija".

Kako je najavljeno, na izložbi učestvuju Ana Marija Lima Dimitrijević, Anita Vitek (Witek), Arnold Rajnthaler (Reinthaler), Astrid Švarc (Schwarz), Barbara Hoeler (Hoeller), Daniela Fulgosi, Dea Džanković, Doris Theres Hofer, Dragana Žarevac, Dunja Trutin, Gerda Lampalzer i Irena Simić.

Tu su i Johen Huler (Jochen Höller), Isabela (Isabella) Kohlhuber, Lana Vasiljević, Mihael Hajndl (Michael Heindl), Ernst Misgang (Miesgang), Miljana Niković, Žarko Aleksić, Danica Bićanić, Boris Burić, Goran Despotovski, Nikola Radosavljević i drugi.

Kustos i koordinator iz MSUB je Miroslav Karić, dok su kustoskinje onlajn izložbe Daniela Vageneder-Štelchamer i Aleksandra Lazar, a njen žiri Doris Jauk-Hinc, Nina Mihaljinac, Aloizija Mozer i Jelena Glišić Matović.