23. mart 2024 13:38

Koreograf Erve Kubi predstavio svoj komad "Sol Invictus" u okviru 21. BFI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koreograf Erve Kubi predstavio svoj komad "Sol Invictus" u okviru 21. BFI

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovaće sutra uveče u dva termina (16.00h, 20.00h) sa predstavom "Sol Invictus" u Pozorištu na Terazijama, u okviru 21. Beogradskog festivala igre (BFI), najavio je danas koreograf Erve Kubi u susretu sa medijima u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Na prethodnim izdanjima BFI ovaj značajan francuski umetnik poreklom iz Alžira predstavio je svoje čuvene komade “Varvarske noći” i “Šta dan duguje noći”, koji su oduševili beogradsku publiku, na šta je podsetila Aja Jung, direktor i selektor BFI.

Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu je istakla da je zadovoljna što ova institucija od početka bez prekida podržava BFI i imaju veoma uspešnu saradnju dve decenije.

Za to vreme su postignute bliske veze sa francuskim trupama, a Sota je podsetila da je Pariz ove godine domaćin Olimpijskih igara gde će brejkdens biti jedna od disciplina, kao preplitanje igre i sporta.

Ona je naglasila da je upravo predstava "Sol Invictus" Ervea Kubija u tom stilu, gde dominira brejkdens.

Francuski koreograf je rekao da je ponosan i počastvovan što je u Srbiji i što je njegova trupa po "treći put učesnik jednog od najlepših festivala u čitavoj Evropi".

"Sada vam dolazimo sa 17 igrača na sceni, i komad se ne može staviti pod jedan žanr, dakle nije tu samo brejkdens, već je prisutan i hip hop, balet, savremena igra. Stvaraju se granice između različitih formi i tako se rađa nova dimenzija i novi oblik", analizirao je Kubi svoju predstavu od sat vremena, čija je svetska premijera bila 2023. godine u Eks an Provansu (Francuska) u Pavillon Noir/Ballet Preljocaj.

On je otkrio da njegova kompanija igre, osnovana pre 25 godina, ubedljivo najviše gostuje po svetu od svih drugih francuskih trupa.

"Deklaracija ljubavi prema igri, jedno je od poruka "Sol Invictus". Vraća nas na dečju igru, i za mene je podsećanje kad sam bio dete. Opet, komad postavlja pitanje šta to znači igrati zajedno, što je veoma važno da se postigne zajedništvo u umetnosti, na sceni", rekao je Kube i dodao da je cilj da igraju svi složno zajedno.

Autor i koreograf je naveo da to njegovo delo upućeno životu koji je ispunjen razumevanjem radosti.

"Želim da govorim o svetlosti, uzajamnoj podršci, solidarnosti, onim vezama koje nas spajaju sa životom. Pozivam na pozornicu ceo svet, oslobođen od pravopisa želim da stvorim koreografski jezik koji prevazilazi granice, estetiku, jezik", naglasio je Erve Kubi.

Koprodukciju komada potpisuju mnoge trupe i ustanove, uz podršku raznih svetskih festivala, gde dominira svakako Balet Monte Karla (Kneževina Monako).

Pozorišni umetnik je objasnio da njegova kompanija funkcioniše u dva grada - Kan i Kale, na severu Francuske. U Kaleu se nalazi njihov studio i tamo imaju izuzetnu podršku grada.