1. april 2024 15:46

Otvorena izložba fotografija Velimira Bate Živojinovića u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba fotografija Velimira Bate Živojinovića u Beogradu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Izložba fotografija "Bata u 90 slika", povodom 90. rođendana glumca Velimira Bate Živojinovića (1933-2016), otvorena je danas u zgradi Borbe, gde će trajati naredne tri nedelje.

Glumčev sin Miljko Živojinović rekao je Tanjugu da je izložba ozbiljno pripremama devet meseci, pažljivim biranjem fotografija iz arhive Borbe, koja je "otvorila vrata i omogućila da vidimo Batu iz drugog ugla".

Živojinović je rekao da porodica poseduje ogromnu arhivu, ali su tek u Borbi prvi put videli neke glumčeve fotografije, poput onih na festivalima, snimanju filmova ili reklama, iza kamere i dodeli nagrada.

Posetioci mogu videti, između ostalog, Živojinovića na fotografijama sa glumcima Ljubišom Samardžićem (1936-2017), Radmilom Savićević (1926-2001), a na jednoj festivalskoj sa Borisom Dvornikom (1939-2008) i američkom glumicom Elizabet Tejlor (1932-2011).

Izložba "Bata u 90 slika" donosi mnogo emocija za Živojinovića, pošto je tu i fotografija sa snimanja filma "Uzavreli grad" (1961), kada je rođen i dobio je ime po ocu reditelja Veljka Bulajića.

"Javljeno mu je da je dobio sina, a Veljko mu je rekao: 'Ako hoćeš da bude dobar čovek i dugo živi, nek se zove kao moj otac'", rekao je Živojinović.

Prema njegovim rečima, izložba će nakon Beograda ići po Srbiji, jer je "ideja da Bata kao čovek iz naroda uđe u narod ponovo".

Direktor Borbe Andrija Jorgić je na konferenciji za novinare pred otvaranje izložbe podsetio da je imala pretpremijeru nedavno u Istočnom Sarajevu, gde ju je tokom mesec dana videlo oko 7.000 posetilaca.

Jorgić je dodao da je "Bata u 90 slika" zamišljena kao putujuća izložba, koja nakon Beograda ide u Bajinu Baštu i Užice, a kruna svega biće odlazak u Peking zahvaljujući Ministarstvu kulture Srbije.

Prema njegovim rečima, izložbom čija je urednica Elena Stojanović pokušali su da prikažu deo bogatog života i nasleđa Živojinovića, a za neke fotografije se nije ni znalo da postoje.

Državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je istakao da je izložba rezultat uspešne saradnje ministarstva i Borbe, i da su izabrane fotografije koje najbolje predstavljaju Živojinovića od početka karijere do trenutka kad je postao "neupitna vrednost naše kulture".

"Bio je jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, koji je stekao kultni status. Bio jedan od najobrazovanijih glumaca", naveo je Ivanović.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je ocenio da se "bez preterivanja može reći da je Bata jedan od stubova naše kinematografije".

Zelenović je dodao da je Živojinović u filmu "U raljama života" (1984) reditelja Rajka Grlića pokazao da "ne postoje velike i male uloge, već samo veliki i mali glumci", a koliko je zadužio i proslavio našu kinematografiju govori popularnost filma Hajrudina Krvavca (1926-1992) "Valter brani Sarajevo" (1972) u Kini.