3. april 2024 10:51

Izložba slika "Tišina i Senke" Vjere Damjanović od 4. aprila u Galeriji 73

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba slika "Tišina i Senke" Vjere Damjanović od 4. aprila u Galeriji 73

Foto: Shutterstock.com MR.Yanukit, ilustracija

BEOGRAD - Izložba slika "Tišina i Senke" autorke Vjere Damjanović biće svečano otvorena u četvrtak 4. aprila 2024. g. u 19 sati, u Galeriji `73, najavili su organizatori.

Ovom izložbom Vjera Damjanović obeležava pedeset godina od svoje prve samostalne izložbe i pet decenija bogatog umetničkog stvaralaštva.

Na izložbi će biti predstavljeni poliptisi i triptisi nastali u okviru ciklusa Tišina i Senke, rađeni tehnikom ulje i akriik na platnu.

"Pomerajući žanrovske granice pejzaž, autorka izloženim radovima postavlja i stvaralački i posmatrački izazov da se materijalizuje neuhvatljiva suština tišine, odnosno da se ucelovi fragmentarna nutrina senki. Premda posve autonomni,svaki od delova izloženih kompozicija svoju punoću značenja dobija u sazvučju s ostalim delovima celine. U dodirima bojenih površina, i onim naslikanim i onim stvorenim spajanjem platana manjeg formata, autorka ističe i fragmentarnost i celovitost utiska. Stvarajući veće celine od slika malog formata a velike gustine, Vjera Damjanović nam dočarava kondenzovan utisak zapamćenog i proživljenog stanja u prirodi, donoseći srpskoj likovnoj sceni, kako je svojevremeno primetio kritičar Bratislav Ljubišić, novi momenat u srpskom pejzažu" reči su Nataše Marković, autorke teksta za katalog ove izložbe

Vjera Damjanović, rođena 1949. na Cetinju, diplomirala je 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završila 1979. i postdiplomske studije, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Stojana Ćelića.

Od 1974. godine izlagala je na 20 samostalnih i više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Izložba će trajati do 16. aprila.