6. jul 2023 11:07

Zeleni bioskop Slobodne zone od sredine jula u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeleni bioskop Slobodne zone od sredine jula u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima

Foto: PROMO/Slobodna zona

BEOGRAD - Program "Zeleni bioskop" prikazaće filmove "El Eko" 14. jula u Galeriji likovne umetnosti, zbirci Rajka Mamuzića, u Novom Sadu, kao i 21. jula "Alkaras", koji potom ide 27. jula u Mokrin haus (House) i 4. avgusta u Ekološki centar Radulovački u Sremskim Karlovcima, najavili su danas organizatori.

Filmski festival "Slobodna zona" je saopštio da "Zelenim bioskopom", čije su projekcije od 21:00 besplatne, želi doprineti "ukazivanju na ekološke globalne i lokalne probleme, kao i u pronalaženju potencijalnih rešenja i mogućih primera dobre prakse", kaže se u saopštenju.

"El Eko" je ove godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu, a priča o meksičkom selu koje postoji van vremena, gde se deca brinu o životinjama i svojim starima, uče da razumeju smrt i ljubav iz svake izgovorene i prećutane reči svojih roditelja.

"Alkaras" je dobitnik "Zlatnog medveda" za najbolji film na Berlinalu 2022. godine, i govori o porodici Sole koja je svako leto provodila berući breskve u malom katalonskom selu, ali su suočeni sa deložacijom. Projekat je podržala Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.