23. januar 2024 15:40

Maja Gojković na Kustendofru: Veštačka inteligencija neće praviti filmove za pamćenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković na Kustendofru: Veštačka inteligencija neće praviti filmove za pamćenje

Foto: TANJUG/ĐORĐE KOJADINOVIĆ

MOKRA GORA - Zaista je veliko zadovoljstvo što 17. put možemo da slavimo rođendan festivala "Kustendorf", jer u njegovo rođenje malo ko je verovao, a iduće godine ova filmska smotra će doživeti punoletstvo kazala je ministarka kulture Maja Gojković koja je stigla na Mokru Goru gde će večeras biti zvanično otvoren filmski i muzički festival Kustendorf.

"Kad kažem izvorni film onda mislim na stare zanate, jer je film zanatsko pitanje koje veštačka inteligenicija nikada neće moći da dostigne u smislu stvaranja filmova koje nećete zaboraviti iste sekunde kada pogledate odjavnu špicu" kazala je Gojković.

Osnivač festivala Emir Kusturica nikada nije sumnjaio da ovaj festival može biti doveden u pitanje.

"Najvažnije bilo u Mokroj Gori napraviti selo jer sam festival nije samo očuvanje identiteta arhitekture ovog naroda nego je očuvanje onog što vredi u tome šta smo mi upravo u periodu crnog talasa u periodu takozvanog zabavnog filma napravili u Srbiji i time prtaktično postavili standard koji je merljiv sa svim onim što se dešava u svetu" rekao je Kusturica.

Kako je slavni reditelj napomenuo "mi smo u međuvremenu izgubili taj standard, mi pravimo filmove koji su, kako je pokojni Hajrudin Šiba Krvavac govorio takozvana ostvarenja, koji se prave samo da bi bili napravljena,a ne da bi sadržajno i formalno odgovorili vremenu u kojem živimo",

"Nije bilo mnogo naših filmova ne zato što nisu dobri nego zato što je lestvica u svetu podignuta visoko kada su u pitanju autori.Mesto koje je hvala Bogu preživelo svetski film sad se pokazuje da je veliki film koji je trebalo da usledi nakon proizvedenog virusa da nas uništi pokazao kao propala investicija. Kažu Nemci opet se ide u bioskope u Nemačkoj, Francuzi uprkos stenicama koje vladaju u bioskopima idu u bioskop i kao što literaturu nije mogla da ubije veštačka inteligencija jer ona napiše tačno, a to što je tačno nije dostatno i uvek ima onaj dodatak koji humani izraz stavlja u centar tog umetničkog dela", objasnio je Kusturica istakavši da mu je drago što je Kustendorf preživeo i što će najbiolji svetski autori u njemu imati udomljenje.

Kusturica je rekao da bi na ovaj festival da su živi došli i Bergman i Breson baš kao što stižu i Garone i Sorentino i Farhadi, švedski i norveški autori jer je selekcija ciljano na autorskom filmu.