10. januar 2023 12:44

Jubilarna 80. dodela Zlatnih globusa biće održana večeras, favorit film "Avatar: Put vode"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jubilarna 80. dodela Zlatnih globusa biće održana večeras, favorit film "Avatar: Put vode"

Foto: 20th Century Studios via AP

LOS ANĐELES - Filmske i televizijske nagrade "Zlatni globus" biće uručene jubilarni 80. put noćas na svečanosti u holivudskom Beverli Hilton hotelu.

Dodelu godišnjih nagrada koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) u 27 kategorija prenosiće televizijska mreža NBC, a domaćin svečanosti je komičar Džerod Karmajkl.

Za najboljeg reditelja nominovani su Džejms Kameron za "Avatar. Put vode", Danijel Kvan i Danijel Šajnert za "Sve u isto vreme", Baz Lurman za "Elvisa", Martin Mekdona za "Duhove ostrva" i Stiven Spilberg za "Fabelmanove".

"Zlatni globus" za najbolji scenario može pripasti Todu Fildu za "Tar", Kvanu i Šajnertu za "Sve u isto vreme", Mekdonau za "Duhove ostrva", Sari Poli za "Žene govore" i Spilbergu i Toniju Kušneru za "Fabelmanove".

U konkurenciji za Najbolju dramu su "Avatar: Put vode", "Elvis", "Fabelmanovi", "Tar" i "Top gan: Maverik", dok su za Najbolju komediju ili mjuzikl nominovani "Babilon", "Duhovi ostrva", "Sve u isto vreme", "Nož u leđa: Stakleni luk" i "Trougao tuge".

Za najbolju dramsku glumicu takmiče se Kejt Blačet za ulogu u filmu "Tar", Olivija Kolmen u "Carstvu svetlosti", Viola Dejvis za "Kraljicu", Ana De Armas "Plavušu" i Mišel Viljems u "Fabelmanovima".

U konkurenciji za najboljeg dramskog glumca su Ostin Batler za "Elvisa", Brendan Frejzer u "Kitu", Hju Džekmen za "Sina", Bili Naji za "Živeti" i Džeremi Poup u "Inspekciji".

Nominovane za "Zlatni globus" u komediji ili mjuziklu su Lesli Menvil u "Gospođa Haris ide u Pariz", Margot Robi za "Babilon", Anja Tejlor Džoj u "Meniju", Ema Tompson u "Srećno ti, Leo Grande" i Mišel Jeo u "Sve u isto vreme".

Za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu konkurišu Dijego Kalva iz "Babilona", Dnaijelg Krejg za "Nož u leđa: Stakleni luk", Adam Drajver u "Beloj buci", Kolin Farel u "Duhovima ostrva" i Rajf Fajns u "Meniju".

"Zlatni globus" za najbolji animirani film mogu biti "Pinokio", "Inu-oh", "Marsel školjka sa cipelama", "Mačak u čizmama: Poslednja želja" i "Pocrvenela panda"

Za najbolji strani film konkurišu nemački "Na zapadu ništa novo", argentinski "Argentina, 1985", belgijsko-francusko-holandski "Blizu", južnokoreanska "Odluka o napuštanju" i "RRR" iz Indije.

Za najbolju dramsku seriju nominovani su "Bolje pozovi Saula", "Kruna", "Kuća zmaja", "Ozark" i "Severance", a komediju ili muzikl "Abbott Elementary", "The Bear", "Hacks", "Samo ubistva u zgradi" i "Sreda".