1. mart 2024 18:19

Film "Sedmo nebo" prikazan na Festu: Vajlderovska priča o ljubavnim izazovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Sedmo nebo" prikazan na Festu: Vajlderovska priča o ljubavnim izazovima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD – Premijera hrvatskog filma "Sedmo nebo" Jasne Nanut održana je sinoć u okviru 52. Festa u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, o čemu je danas govorio deo autorske i glumačke ekipe u susretu sa medijima.

Hrvatsku komediju iz programa "Gala" predstavili danas rediteljka Jasna Nanut, glumica Iva Jerković i producent i koscenarista Hrvoje Osvadić u Mts Dvorani.

"Sedmo nebo" će biti prikazano još večeras i sutra u multipleks bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

Uloge tumače - Krešimir Mikić, Iva Jerković, Iva Mihalić, Nikša Butijer, Dejan Aćimović, Petar Ćiritović i drugi.

Rediteljka Nanut je otkrila da je pisanje scenarija za film trajalo pune četiri godine.

"Kada sam ranije slušala od kolega kako su razvijali svoj film po osam godina, uvek mi to bilo čudno, zar mora toliko da traje. Onda sam bila uverena da to mogu sigurno brže. Na kraju se baš sve odužilo, čitav taj proces pripreme, imali smo sedmu i konačnu verziju scenarija", objasnila je autorka, čiji je projekat "Sedmo nebo" (2023) prvi dugometražni film.

Radnja ove komedije ide u ovom pravcu: Nino Radman je čovek sa previše žena i premalo vremena. Dok pokušava da prizna ženi da se zaljubio u drugu, traži pomoć “stručnjaka“ čiji ga saveti vode u još veći haos.

U strahu od žene, Ninova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu.

"Tokom pisanja scenarija, bila je verzija da glavni lik bude žena, a onda smo promenili u muškarca. Oko njega se steže obruč, i gde god da skrene, slomiće nekom srce. On je producent tako da treba da bude organizovan i naučen da donosi odluku u poslu, ali nije tako i u životu. Srećan je on i sav tako na sedmom nebu, ali je istovremeno u stresu, jer zna da mu to stanje neće trajati zauvek", približila je hrvatska rediteljka viziju filma i dodala da njen junak ima izraženu grižu savest.

Jasna Nanut (1975) je magistrirala filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Paralelno sa filmom bavi se televizijom na kojoj je započela karijeru.

Za svoj prvi film "Sedmo nebo" imala je uzore u raznim rediteljima i njihovim filmovima kao "Desetka" (1979) Blejka Edvardsa, "Lignja i kit" (2005) Noa Baumbaha, "Riba zvana Vanda" (1988) Čarlsa Kričtona.

Ipak, rediteljka kaže da joj je najveći kompliment dao jedan hrvatski kritičar na projekciji "Sedmog neba" u Osijeku, koji je ocenio da je ovo "vajlderovski" film, odnosno vuče ka stvaralaštvu američkog režisera Bilija Vajldera (1906-2002), autora kultnih ostvarenja "Sabrina", "Sedam godina vernosti", "Neki to vole vruće", "Naslovna strana", "Fedora".

Rediteljka Jasna Nanut je primetila da joj je izgleda taj način po uzoru na Vajldera duboko usađen u njeno kreativno biće, da toga nije ni svesna.

Ona je autor šest kratkih igranih filmova koji su prikazani na festivalima u Zagrebu, Puli, Sarajevu, Talinu, Motovunu, dvostruka je dobitnica nagrade "Oktavijan" za diplomski film “Igra malog tigra” i prvi profesionalni kratki film "Tanja".

Glumica Iva Jerković u filmu "Sedmo nebo" ima veliku i zapaženu ulogu ljubavnice glavnog junaka.

Ona je analizirala svoju junakinju da želi da njen čovek preuzme odgovornost za svoje postupke, jer bi želela dete, odlučna je u tome, jer se nalazi u tridesetim godinama.

Koscenarista i producent Hrvoje Osvadić ispred svoje kuće "Petnaesta umjetnost" je pomalo odbranio svoj zamišljeni lik muškarca u scenariju da se ponaša kao većina prijatelja, želi da uživa u životu sa lepim ženama i devojkama, ali ima zato i zdravstvenih problema, kao aritmiju ili povišeni pritisak.

Osvadić je govorio i o stanju u hrvatskoj kinematografiji ispred Hrvatskog filmskog centra, te ukazao na činjenicu da se brojke gledalaca u bioskopima nisu dugo povećale.

Na 52. FEST-u prikazano je nekoliko veoma zanimljivih i kvalitetnih hrvatskih ostvarenja iz produkcije od prošle godine kao "Samo kad se smijem" ili "Pamtim samo sretne dane".

"Sve te nove hrvatske filmove koje sada gledate na FEST-u nisu prava slika scene u našem filmu. Oni su bili uglavnom na konkursu do 2021. godine, i u tom talasu imali smo 12 dugometražnih igranih filmova u godini. To nije više realna situacija, neće se dalje desiti ta količina produkcije u Hrvatskoj, biće ih sve manje, kakvo je sad stanje. Svi filmovi dobiju neku manju podršku na konkursima, oko 60 000 evra, i dalje se producenti snalaze", objasnio je Hrvoje Osvadić i dodao da nema mnogo gledalaca u bioskopima, te da obično na godišnjem nivou se snimi pet dugih igranih filmova, od čega su dva debitantska.

Film "Sveto nebo" prikazan je na svetskim festivalima tokom 2023. godine: Pula, Montreal, "Cineast" Luksemburg, Zagreb, "Eastern Neighbours" Hag, Goa (Indija).

Autorsku ekipu filma čine još - direktor fotografije Tomislav Sutlar, montađer Tomislav Stojanović, i kompozitori muzike Nenad Kovačić i Mak Murtić.