31. mart 2023 15:15

Svetski dan knjige za decu u Srbiji u znaku 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski dan knjige za decu u Srbiji u znaku 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Svetski dan knjige za decu tradiconalno je obeležen danas u Beogradu u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj" Biblioteke Grada Beograda dodelom nagrada najmalađim autorima iz Srbije i regiona, pobednicima konkursa "Mi idemo na daleke pute", a povdom 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

Violeta Đorđević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj navela je za Tanjug da je Svetski dan knjige za decu prilika da se malo glasnije nego inače poruči koliko je važno čitati i podržavati decu u kreativnom stvaranju.

Biblioteka Grada Beograda, kako je podsetila, svake godine u susret 2. aprilu Svetskom danu knjige raspisuje literarno-likovni konkurs, a na koji je i ove godine pristiglo više stotina radova, iz Srbije, RS, Crne Gore, Majdarske, kao i brojne dece iz dijaspore na temu inspirisanu pesmom "Mali konjanik" Jovana Jovanovića Zmaja.

"Ove godine navršava se 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja velikana i, po mišljenju mnogih književnih istoričara, osnivača srpske književnosti za decu. Zato je konkurs bio prilika da deca inspirisanu Zmajem napišu pesmu ili priču ili nacrtaju crtež i prestave svoje neobično, izmaštano uzbudljivo putovanje", rekla je Đorđević.

Pobednik literarnog konursa u kategoriji mlađi uzrast je David Mitrović iz Prilužja sa KiM, a za stariji Stanko Vićanović iz Beograda.

Nagrade za decu iz dijaspore otišle su u Kopar, Banja Luku i Zeleniku, a kako se moglo čuti na dodeli nagrada najemotivniju priču napisala je Marija Miletić iz Beograda o poslednjem danu jedne devojčice, na onkologiji, pred odlazak na daleku planetu Iskricu.

Najbolji nagrađeni likovni radovi za mladi i stariji uzrast nacrtale su Mila Stanković iz Beograda i Mila Đorđević iz Vranja, dok su pobedničke radovi dece iz dijaspore stigli iz Bijeljine i Budimpešte.

Biblioteka Grada Beograda podstiče i neguje čitanje i u tom čilju pokrentua je i čitalačka značka, kao i konkrus Čitam pa šta.

U cilju popularizacije čitanja pre pola veka Gradska biblioteka uvela je čitalačku značku za decu koja pročitaju najviše knjiga, a ima i onih koji čitaju i 300 knjiga godišnje.

Od 1997. godine u Srbiji postoji i nagrada o kojoj odlučuju isključivo đaci - "Dositejevo pero". Taj veliki dečji žiri sastavljen od nekoliko stotina osnovaca do sada je za najbolje više puta proglasio knjige čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević - a za dela "Od čitanja se raste", "Mračne tajne Ginkove ulice", "Zagonetne priče" "Cvonki" "Hajduk iz Beograda", "Olimpijski san", "Plurkini Musketari" i "Kecelja na bele tufne"...

Povodom Svetskog dana dečje knjige, u cilju promovisanja prava da svako dete ima pravo na njabolju priču, Vlada Švedske ustanovila je priznanje "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga Čarapa", koju zovu i malom Nobelovom nagradom, a čiji je novčani deo skoro pola miliona dolara.