5. septembar 2023 11:03

Nobelovki Olgi Tokarčuk uručena nagrada Književni plamen u Budvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nobelovki Olgi Tokarčuk uručena nagrada Književni plamen u Budvi

Foto: NOVA KNJIGA

BUDVA - Međunarodna nagrada Književni plamen za 2023. godinu dodeljena je Olgi Tokarčuk 2. septembra u Budvi u okviru festivala "Ćirilicom", saopštili su organizatori.

Nagradu je uručio izdavač Predrag Uljarević, a svečana ceremnoji je održana u okviru festivala "Ćirilicom".

Članovi žirija za dodjelu ove nagrade su nobelovac Mario Vargas Ljosa, izdavač Predrag Uljarević, profesori Sonja Šundić Tomović, Siniša Jelušić i operativni sekretar žirija Aleksandar Jerkov.

Olga Tokarčuk u besedi prilikom primanja nagrade podsetila je na pripovest o Kadmu i Harmoniji ali i suptilnu književnosti koja po njenom mišljenju nije nista do dokumentovanja neprestanog pada čovekovog u kojem je , na sreću, sadržan i element radosti.

Na kraju programa a dobitnicom nagrade Književni plamen razgovor o književnosti je vodio književni kritičar Petar Arbutina, koji je uredio većinu knjiga Olge Tokarčuk objavljenih na srpskom jeziku, a potom se autorka družila sa čitaocima i potpisivala svoje knjige.

Olga Tokarčuk je romanopisac, esejist, scenarist i pesnik, nesumnjivo vodeće ime poljske književnosti, dobitnica je brojnih književnih priznanja i nagrada.

Olga Tokarčuk je dvostruka dobitnica nagrade "Nike", najvećeg priznanja koje se dodeljuje poljskim piscima, a Nobelovom nagradom je nagrađena 2018. godine.