27. februar 2024 16:37

Vedrana Rudan 8. marta u Beogradu promoviše roman "Crnci u Firenci"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vedrana Rudan 8. marta u Beogradu promoviše roman "Crnci u Firenci"

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izdavačka kuća Laguna saopštila je danas da će u četvtak objaviti novo izdanje romana hrvatske spisateljice Vedrane Rudan "Crnci u Firenci" iz 2006. godine.

Kako je najavljeno, Rudan će proslaviti Osmi mart u Beogradu promocijom knjige u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Roman u kome Rudan prikazuje jednu riječku porodicu koja se teško nosi sa stvarnošću, ne opraštajući nijednom svom članu mane i slabosti, dobio je sada predgovor naslovljen "Crnci u Firenci - Drugi put među Srbima", naveli su u Laguni.

Rudan je rekla da je napisavši knjigu 2006. godine bila u panici da li će vreme "progutati temu", pošto je tada "mržnja među Srbima i Hrvatima u medijima još uvek bila ’vruća roba’, iako je od rata bilo prošlo 11 godina".

Prema njenim rečima, tada je beda bila ogromna, ljudi su bežali iz Hrvatske, a "crnci u Firenci su turistima prodavali kišobrane i kad je bio sunčan dan".

"Ništa se nije promenilo. Pisac u meni je srećan. Nije ga pregazilo vreme. Ja, ljudsko biće, volela bih, ja sam se nadala, ja sam bila sigurna da će ove 2024. sve biti drugačije", ocenila je Rudan.