17. april 2024 22:03

Promovisana knjiga Ivana Stankovića "Himalaji ili Kako sam zavoleo more"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Promovisana knjiga Ivana Stankovića "Himalaji ili Kako sam zavoleo more"

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Knjiga autora Ivana Stankovića "Himalaji ili kako sam zavoleo more", u izdanju "Službenog glasnika", promovisana je u sredu uveče u beogradskom Dorćol placu.

Ovo delo je, kako je opisano, "neobična priča planinara početnika koji se, iako nije u cvetu mladosti, hrabro upušta u planinske avanture sa ironijom i samoironijom", što predstavlja "metaforu za životne uspone i padove".

Autor Stanković je naveo da se "knjiga krčkala više od 10 godina".

"Bio sam 2013. deo grupe koja se pela na Himalaje. Nikada pre ni posle se nisam bavio planinarenjem", istakao je Stanković.

Iskustvo je, kako je rekao, bilo "fantastično, uz mnogo novih prijateljstava".

"Krenuo sam da pišem o tome ali nisam znao da li će da ispadne tiramisu ili glava u škembetu", metaforički je opisao Stanković.

Prema njegovim rečima, za knjigu je najzaslužniji urednik izdanja Petar Arbutina jer ga je "naterao da neke stvari promeni".

"Ova knjiga je drugačija jer ju je Stanković pisao sa specifičnom dozom iskrenosti", podvukao je Arbutina.

Dodao je da je "čovekova pozicija je da se stalno uspinje da bi dao neke odgovore".

"Ivan je izabrao da se penje na Himalaje. Kako se uspinjao, shvatao je zbog čega mu je bilo neophodno da to uradi. Na tom putu možete da izgubite ali i da dobijete život. Zato ova knjiga ide u nekoliko smerova", naveo je Arbutina.

Književni kritičar je primetio da je "planinarenje kao život".

"Što se više uspinješ na društvenoj lestvici, teže dišeš i ranac ti je sve teži. Tu vrstu stresa je uspeo Stanković da prevaziđe", zaključio je Arbutina.

Dr Milan Colić je, kako je pomenuto, prošle godine vozio bicikl po Tibetu i Himalajima.

"Suština je da čovek shvati razlku između uspeha i "neuspeha". Tamo neuspeha nema. Mislim da ćemo zajedno da osvojimo još mnoge vrhove", obratio se dr Colić Stankoviću.

Kad se popnete na Himalaje, "iznad vas je samo nebo", po rečima dr Colića koji smatra da je "supermoć Ivana Stankovića kreativnost".

Advokat Zdenko Tomanović apostrofirao je autorovu "fokusiranost na sve što je lepo", i primetio da je "za njega iskustvo učitelj života".

"Ispravljajte Drine jer samo tako krčite nove puteve", posavetovao je Tomanović.

Advokat je kazao da "Stanković u knjizi upoznaje sebe, spoznaje pravila života i ima nove izazove".

"On je prosvećen, svetski čovek koji voli multikulturalizam i međunarodnu solidarnost. Stanković je najbolji primer da ne morate da galamite da bi vas čuli, i naglašava važnost pregovora u životu", rekao je Tomanović.

Supruga autora, TV voditeljka Maja Žeželj Stanković pročitala je odlomke knjige koja je u prvom tiražu štampana u 500 primeraka.