22. maj 2024 14:46

Knjiga "Gabi, hrabro srce Beograda" predstavljena danas u Beo Zoo vrtu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Knjiga "Gabi, hrabro srce Beograda" predstavljena danas u Beo Zoo vrtu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Knjiga "Gabi, hrabro srce Beograda" izdavačke kuće "Pčelica" predstavljena je danas pored spomenika ženke nemačkog ovčara Gabi u Beogradskom Zoo vrtu.

Knjiga Gorana Markovića, napisana je po istinitim događajima i opisuje život ženke koja se proslavila herojskim podvigom, kada je 1987. godine, sukobivši se sa odbeglim jaguarom, spasila život noćnom čuvaru Stanimiru Staniću i sprečila da izađe i bude opasnost za stanovnike Beograda.

"Knjiga o Gabi zaslužuje svoje mesto u književnosti. Gabi je bila hrabra, požrtvovana, verna i puna ljubavi, pa tako i primer svima nama", rekao je Marković i dodao da je, kako i piše na spomeniku "njeno srce bilo jače od jaguara".

Urednica izdavačke kuće "Pčelica" Bojana Jovanović ocenila je da su za decu omiljene knjige upravo one koje pišu o životinjama i da deca, proživljavajući avanture životinja lakše prevazilaze životne situacije.

"Lesi, Bak, Toto, 101 Dalmatinac, Maza i Lunja su samo neki od junaka književnih dela napisanih za decu, a sada je i Gabi jedna od njih. Knjiga o Gabi prati život od njenog rođenja i od njene sedme godine, kada je došla u beogradski zoološki vrt, a posle i ceo njen život u ovom mestu" rekla je Jovanović i dodala da se Gabi i kao štene izdvajala svojim karakterom i inteligencijom.

Uz muziku i pesmu Zorana Brankovića, učenici i profesori Osnovne škole "Mihajlo Petrović Alas" i brojni posetioci promocije imali su priliku da evociraju uspomene na Gabi i da saznaju kako je ona brinula o stanovnicima i imovini vrta.

Bronzani spomenik je, kao poklon Zoo vrtu, izradio Nikola Vukosavljević.

Romanom koji je ilustrovao Igor Krstić, za Gabi je podignut i književni spomenik, kao počasnom stanovniku zoo vrta.

Nakon promocije, za posetioce je prikazan i dokumentarni film "Gabi, hrabro srce Beograda"