30. april 2024 16:02

Đi Žengju: Iza čvrstog prijateljstva stoji kulturna razmena i bliskost dva naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đi Žengju: Iza čvrstog prijateljstva stoji kulturna razmena i bliskost dva naroda

Foto: Shutterstock.com/FatihYavuz, ilustracija

BEOGRAD - Zamenik direktora Instituta za partijsku istoriju i književnost Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Centralnog biroa za kompilaciju i prevođenje Đi Žengju izjavio je danas da iza široke saradnje i čvrstog prijateljstva između Kine i Srbije leži bogata i bliska kulturna razmena dve zemlje, kao i međusobno razumevanje i bliskost dva naroda.

"Narod Srbije voli Kinu i kinesku kulturu. U više od stotinu osnovnih i srednjih škola uspostavljen je eksperimentalni program nastave kineskog jezika. Kineski novogodišnji koncerti, kulturni festivali i izložbe svetiljki za vreme proslave Kineske nove godine ovde su veoma popularne. I srpska kultura dugo godina ima svoje uticaj u Kini", rekao je Žengju na medijskom i naučnoistraživačkom seminaru Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Žengju je rekao da su u Kini poznati su filmovi "Valter Brani Sarajevo" i "Most" i oni su imali snažan uticaj na generacije mladih tokom njihovog odrastanja i posticali su njihov patriotizam.

"Kulturni centar Srbije u Pekingu aktivno promoviše srpske filmove i organizuje kurseve srpskog jezika i kulture, postavši tako važnu platformu za međusobno razumevanje i most jačanja međusobnog prijateljstva", rekao je Žengju.

Zajednica sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo veoma je važna ideja predsednika Si Đinpinga i utemeljena je na neprestanom razumevanju zakonitosti razvoja ljudskog društva.

"Ona predstavlja kineski odgovor na pitanja kakav svet treba izgraditi i kako to učiniti. Ovaj kineski model je usklađen sa zajedničkim željama naroda svih zemalja i pokazuje put razvoja svetske civilizacije. Izveštaj Think Tanka pod nazivom "Izgradnja zajednice za zajedničke budućnosti za čovečanstvo" agencije Sinhua predstavlja rezultate detaljnih izučavanja i objašnjava veliku važnost koji ima izgradnja zajednice za zajedničkom budućnosti za čovečanstvo", poručio je Žengju.

On je dodao da su Srbija i Kina 2016. godine uspostavile sveobuhvatno strateško partnerstvo,a da se dobri odnosi dve zemlje nastavljaju da se stabilno razvijaju, što je ključno za dalju izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću.

"Smatram da ukoliko posmatramo iz šire perspektive, izgradnje ove zajednice, snaženje saradnje i razmene na planu kulture, kao i promovisanje izgradnje Pojasa i puta na još višem nivou, postaviće čvrste osnove za jačanje i napredovanje prijateljstva između Kine i Srbije, što je stvar koja ima dalekosežan značaj", poručio je Žengju.

On je istakao da je nekada davnodrevni Put svile otvorio nove puteve za prijateljsku komunikaciju i povezivanje različitih zemalja i napisao novu stranicu u razvoju ljudske civilizacije.

"Važno je u potpunosti razumeti ulogu kulturne razmene i komunikaciju kao pokretača prijateljstva između Kine i Srbije. Kine i Srbija su čelični prijatelji koji zajedno dele i dobro i zlo. Dve zemlje su uspostavile široku i značajnu saradnju u mnogim oblastima, a od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine praktična saradnja između dve zemlje kontinuirano napreduje", rekao je Žengju.

Dodao je da je potrebno da u potpunosti razumemo svetlu perspektivu jačanja kulturne razmene i komunikacije između Kine i Srbije da bi se zajednički suočili sa izazovima i zakoračili ka boljoj budućnosti.

"Potrebna je ne samo ekonomska i tehnološka snaga, već i snaga kultura i civilizacije. Srbije je važna zemlja u centralnoj istočnoj Evropi i na Balkanu, sa bogatom istorijom i veličanstvenom kulturom. Hiljadama godina civilizacije i kultura istoka i zapada mešaju se i sudaraju novim prostorima, dajeći značajne rezultate u razvoju ljudske civilizacije", rekao je Žengju.

Kako je istakao, iako Kina i Srbija leže na dva kontinenta, iako su geografski uslovi i društvene prilike različiti, ipak kilometri udaljenosti nisu bili prepreka za kulturnu interakciju i duhovnom povezivanje naroda.

"Kroz istoriju sadašnjosti i budućnost, duboko shvatamo da će u epohi velikih i ubrzanih promjena Kina i Srbija, koje dele viziju mira i nezavisnosti, sigurno daleko stići u kulturnoj razmeni i komunikaciji, samo ako se držimo osnovnih principa međusobnog poštovanja, dialoga, učenja jednih i drugih, otvorenosti", poručio je Žengju.