1. februar 2023 14:33

Beogradska filharmonija 3. februara izvodi dela Debisija, Ravela i Geršvina u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska filharmonija 3. februara izvodi dela Debisija, Ravela i Geršvina u Kolarcu

Foto: Marko Đoković

BEOGRAD - Beogradska filharmonija izvodi atraktivan repertoar u znaku Pariza, zajedno sa dirigentom Bendžaminom Švorcom, u petak 3. februara na Kolarcu, a na programu su dela Debisija, Ravela i Geršvina.

Kao solista nastupa pijanista Sedrik Tibergen.

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Pariza i predstavlja program koji verno dočarava Grad svetlosti. Publiku očekuju senzualne melodije, kolorit i muzičke ekstravagancije.

"Obilazak" započinje "Prelidom za popodne jednog fauna" Debisija, a trijumfuje uz ekstatični "Valcer" Ravela.

Sedrik Tibergen, francuski pijanista zavidne međunarodne karijere posebno hvaljen zbog svestranosti i širokog repertoara, predstavlja se prvi put uz Ravelov Klavirski koncert u Ge-duru.

U kompoziciji se čuje upliv džeza koji je tridesetih godina prošlog veka godina bio izuzetno moderan širom Evrope, kao i bluza koji se naročito razvijao u Americi.

Džezersko podgrevanje atmosfere kulminaciju će imati u Geršvinovom orkestarskom hitu "Amerikanac u Parizu".

Filharmoničari će prikazati utiske koje doživljava jedan Amerikanac šetajući ulicama Pariza.

A kako zvuči pariske taksi sirene, dočaraće perkusionisti svirajući na trubicama koje su ovom prilikom specijalno pojačanje instrumentarijumu.

Geršvinova kompozicija nastala je kao porudžbina Njujorške filharmonije i premijerno je izvedena pre 95 godina, a kompozitor je specijalno za ovu priliku doneo četiri sirene pariskog taksija, u želji da američkoj publici što vernije prikaže atmosferu grada.

Filharmonijska publika će ovom prilikom upoznati Bendžamina Švorca, šefa-dirigenta Državnog rajnskog simfonijskog orkestra, za koga kritičari imaju samo reči hvale zbog intenziteta muziciranja i jasne vizije u interpretacijama.

Koncert posvećen Parizu je rasprodat, a Filharmonija uvodi 50 ulaznica za stajanje koje će biti u prodaji u petak uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.