22. mart 2023 15:31

Beogradska filharmonija svira muziku iz crtaća za školarce: Zvezda koncerata je klavir koji sam svira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska filharmonija svira muziku iz crtaća za školarce: Zvezda koncerata je klavir koji sam svira

Foto: BEOGRADSKA FILHARMONIJA/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce, koji se održavaju radnim danima, od 22 do 31. marta, od 10 i 12 časova u filharmonijskoj Sali, saopštili su iz BF.

Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument.

Pod nazivom "Nacrtani orkestar", ciklus koncerata za mlađe školarce, "ispituje" koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su "101 dalmatinac", "Porodica Kremenko", "Tom i Džeri", "Inspektor Gedžet", "Aladin", "Kralj lavova"...

Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Međutim, na kraju ovog vodiča, školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste.

Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom "Mačiji koncert" iz "Tom i Džeri" serijala.

U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete.

A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej SPIRIO r, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je "Mačji koncert" deo mehanizma i datoteke čuda od instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.