24. mart 2023 22:15

Otovoreno 51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otovoreno 51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u Beogradu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Zadužbini Ilije M. Kolarca večeras je otovreno 51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine koje će trajati do 30. marta.

Manifestaciju su otovrili violinisti Stefan Milenković i Una Stanić i Kamerni ansambl Metamorfozis.

Za učešće u prvoj etapi takmičenja kvalifikovalo se 30 violinista iz 25 zemalja, a u drugoj etapi za prolazak u finale boriće se 15 vrhunskih, talentovanih violinista.

Prestižna manifestacija deo je mreže Međunarodne federacije Jeunesses Musicales (JMI) sa sedištem u Briselu, a od 1974. godine je član Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja (WFIMC) sa sedištem u Ženevi.

Takmičari će, uz Simfonijski orkestar RTS i dirigenta Srbu Dinića, izvoditi virtuozne deonice svetske violinske literature, ali i dela domaćeg kompozitora akademika Ivana Jevtića.

Cilj Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine je da podrži najtalentovanije mlade muzičare na početku umetničke karijere.

Svaka godina je u znaku drugog instrumenta, a dosadašnja istorija Međunarodnog takmičenja Jeunesses Musicales ispisala je imena preko 2000 solista i više od 200 kamernih ansambala.

Učesnici su bili muzičari sa svih kontinenata i iz preko 70 zemalja sveta.

Međunarodni žiri čine najznačajnija imena savremenog violinizma: Aleksis Galperin (Francuska), Stefan Milenković (Srbija), Pavel Vernikov (Švajcarska/Italija), Dong-Suk Kang (Južna Koreja), Magdalena Ščepanovska (Poljska), Srboljub Dinić (Nemačka), Roman Simović (Velika Britanija/Crna Gora), kompozitor Ivan Jevtić (Srbija) i selektor Maja Jokanović (Srbija).