29. mart 2023 16:34

Međunarodni dan klavira: Mladi pijanisti muzicirali u centru Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni dan klavira: Mladi pijanisti muzicirali u centru Beograda

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Zvuk klavira preplavio je danas Trg republike gde su učenici beogradskih muzičkih škola na pet punktova oživljavali dela velikih kompozitora u okviru manifestacije "Međunarodni dan klavira".

Ovaj izuzetan događaj organizovali su Ustanova kulture "Gvarnerijus" i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Osnovci i srednjoškolci delili su na Trgu Republike sa prolaznicima svoju ambiciju da jednog dana postanu slavni pijanisti.

U publici ponosni roditelji, nastavnici, turisti, prilaznici....

Svi zaljubljeni u dela Šopena, Musorskog, Černija, Mocarta....

Lena Veljanovski ide drugi razred Srdenje muzičke škole i svirala je Šopenov Nokturno.

Kaže da je klasična muzika za nju uvek imala prednost nad ostalim žanrovima.

"Imam predivan osećaj kada sviram klavir. Imam ambiciju da jednog dana sviram u Kolarcu jer je to naša najbolja koncertna dvorana. Svi žele da sviraju u Kolarcu" kaže za Tanjug Veljanovski.

Sa njom se slaže Saša Opsenica učenik trećeg razreda Muzičke škole "Kosta Manojlović" koji je čekao svoj red da svira Rahmanjinovu Etidu u D-duru.

"Nemam tremu...Takođe, nemam ništa protiv drugih žanrova muzike, ali klavir me vodi u drugi svet. Od malena sviram klavir i sasvim je normalno za mene da ga sviram i u centru Beograda" kaže Opsenica.

Miljana Kolundžija direktorka "Gvarnerijusa" kaže za Tanjug da je "Uvek smo želeli da napravimo nešto u čast klavira za širu publiku. Violinista Jovan Kolundžija i gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić osmislili si ovaj praznik mladosti i klavira" kazala je Kolunžija i dodala da je današnji događaj važan i za muzičke škole širom Beograda.

"Oko 70 učenika svira danas na Trgu Republike...To je praznik u njihovim porodicima i za njihove nastavnike" kazala je Kolundžija.

Program manifestacije "Međunarodni dan klavira" traje na 5 punktova do 18 časova.

Od 19 do 20. časova na koncertnom klaviru, takođe na Trgu Republike pijanisti: Vuk Božilović, Lazar Torbica i Anđela Dinić izvode kompozicije J.S. Baha, K. Debisija, F. Šopena, L.V. Betovena, S. Rahmanjinova i N. Kapustina.