8. jul 2023 08:35

Grupa "Epica" za Tanjug: Krivo nam je što ranije nismo svirali na Exitu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grupa "Epica" za Tanjug: Krivo nam je što ranije nismo svirali na Exitu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

NOVI SAD - Holandski simfo metal bend "Epica" obeležio je drugu noć na Glavnoj bini Exit festivala, a jedan od autora pesama Koen Jansen je izjavio za Tanjug da mu je veoma žao što ranije nisu gostovali u Srbiji i da jedva čekaju da izađu na pozornicu.

Koen Jansen, klavijaturista i pijanista benda, uz sintisajzer, kaže za Tanjug da još uvek nisu stigli da razgledaju Novi Sad, ali da je osetio veoma dobru atmosferu i vibracije na festivalu.

 

"Veoma mi je žao što nismo ranije imali priliku da dođemo kod vas u Srbiju, čak me je sramota da već nismo ovde imali koncert. Zapravo, desila se zanimljiva situacija da smo jednom u vašoj zemlji snimali muzički video spot, ali eto nismo i svirali", naveo je Jansen.

Grupa "Epica" je hedlajner druge noći na Exit festivalu, jer su najjače ime u svetu "mejnstrima", odnosno glavne struje u pogledu rok i metal muzike.

Ipak, Jansen misli da je di-džej vizionar Skrileks zapravo glavna zvezda druge večeri, po njemu prilično veliko ime, mada shvata da je on kao kolega u sasvim drugom žanru i pravcu.

"Opet, ponosni smo jako što smo kod vas prvi put i dobijamo tako važan prostor, na Glavnoj, velikoj pozornici, tako da smo srećni da u vašoj zemlji budemo važan deo tako velikog festivala. Verujem da će biti lepa svirka večeras, da ćemo se publici svideti, biće ovo velika žurka", istakao je Koen Jansen.

Jedan od vodećih svetskih atrakcija iz Holandije, sekstet “Epica” u svom muzičkom opusu ima osam studijskih abuma, od kojih se polovina našla na top listi 10 najprodavanijih u Holandiji.

Grupu čine još glavna pevačica Simon Simons, Mark Jansen (ritam gitara, vokal), Arien van Visenbik (bubnjevi), Isak Delahej (gitara, prateći vokal), Rob van der Lu (bas gitara).

Stvaraju spoj klasike, odnosno simfonijskog zvuka i metala.

"Iako možda deluje teško da se ta dva pravca spoje, zapravo je veoma lako. Mislim da su klasična muzika i metal veoma kompatibilni, sa njima muzičar može da se izrazi, izazivaju različite emocije, a opet veoma dobro stoje zajedno. Napravi se balans na kraju između klasike i metala, tako da sve zaista ispadne lepo i uspešno", naglasio je klavijaturista i pijanista grupe "Epica".

Svojim LP izdanjima „Requiem for the Indifferent“ (2012) i „The Quantum Enigma“ (2014) dostigli su međunarodni uspeh i našli se na američkoj "Billboard 200 top listi".

Iza sebe imaju i prestižnu “Music Export Awards” nagradu, koja im je 2015. dodeljena kao najuspešnijem internacionalno prepoznatom holandskom bendu, dok se album „The Holographic Principle“ (2016) našao na 10. mestu “Loudersound” top liste najboljih simfo-metal LP izdanja.

"Svaka nagrada, priznanje za naše stvaralaštvo naravno da nam veoma prija, ali to nam nije osnovni razlog zašto se bavimo muzikom. To nam stvara retku privilegiju da stvaramo muziku koju volimo. Takođe, prija nam i što naša publika voli muziku koju komponujemo. Nama ta ljubav i podrška od publike zapravo mnogo više znači od svih nagrada ili najprodavanijih albuma. Najlepši poklon u karijeri koji možemo dobiti je ta reakcija naše publike", ocenio je klavijaturista i jedan od autora pesama u bendu "Epica".

Veoma obimna svetska turneja im je u toku - Bugarska, Slovačka, Švedska, Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Austrija, Španija, Italija, Portugal, Švajcarska, Poljska, Mađarska.

"Kada sviramo, nastupamo, umor za nas ne postoji, on odmah nestane. Vidimo publiku, tu gomilu pred nama, osećamo ogromnu energiju koju primamo od njih, drago nam je kad vidimo da se zabavljaju", smatra Jansen.

Kaže da svi zajedno pišu pesme u bendu, na taj način funkcionišu, da im je to specifičnost i velika snaga.

"Na taj način nikada ne dobijamo istu vrstu muzike. Nas je šestoro u bendu, svako je rastao pod nekim drugim muzičkim uticajem. Onda kada sve to spojite zajedno dobija se prava magija", siguran je holandski muzičar pred izlazak na koncert.

"Veoma smo zahvalni što se nalazimo na Exit festivalu, i u Srbiji, što su nas zvali i prepoznali, tako da jedva čekamo da izađemo na binu, osećam da će ovo biti uspešno veče i prava zabava za sve nas", zaključio je Koen Jansen za Tanjug i ubrzo izašao na scenu sa bendom.

Na koncertu su predstavili su presek svojih albuma do sada - "The Phantom Agony" (2003), "Consign to Oblivion" (2005), "The Divine Conspiracy" (2007), "Design Your Universe" (2009), "Requiem for the Indifferent" (2012), "The Quantum Enigma" (2014), "The Holographic Principle" (2016), i još uvek aktuelni "Omega" (2021).

Koncert su započeli sa pesmom "Abyš of Time - Countdown to Singularity" i nastavili numerama "The Ešence of Silence", "Victims of Contingency", "Unleashed", "The Final Lullaby", "Fools of Damnation", "The Skeleton Key", "Rivers", "The Obsešive Devotion" i "Code of Life".

Set lista je uključila numere "Unćain Utopia", "Martyr of the Free Word", da bi finale usledilo sa kompozicijama "Cry for the Moon", "Beyond the Matrix" i "Consign to Oblivion".

Time su zaokružili festivalski nastup od punih sat i po vremena, a glavna pevačica Simon Simons je pri kraju koncerta rekla da je, nakon takve večeri, sigurna da će se ponovo videti sa Srbijom i Exit festivalom.