19. septembar 2023 13:45

Stefan Milenković: Festival kamerne muzike "Blisko!" će biti praznik u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefan Milenković: Festival kamerne muzike "Blisko!" će biti praznik u Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/Stokkete, ilustracija

NOVI SAD - Festival kamerne muzike "Blisko!", biće održan u Novom Sadu od 30. septembra do 6. oktobra, a jedan od organizatora violinista Stefan Milenković je ocenio danas da će to biti praznik za sve muzičare koji učestvuju.

"I program to reflektuje. To su neka od najvažnijih dela. Dela Hajdna, Hendla, Bramsa, Šumana i mnogih drugih. Ovo je platforma za sve nas, da najbolje proživimo tu interakciju na sceni", rekao je Milenković na konferenciji za novinare.

Kako je najavljeno, na drugom izdanju festivala biće predstavljena četiri programa, a nastupiće pored Milenkovića i violinisti Robert Lakatoš, Una Stanić i Sofija Glavičić, pijanisti Rita Kinka i Đuzepe Albaniz, violončelisti Nemanja Stanković i Dmitrij Kuzov, violisti Jožef Bisak i Gi Ben-Zioni i klarinetista Ognjen Popović.

Milenković je priznao da je njegova dvojaka uloga na festivalu, kao organizatora i jednog od izvođača, "ima svojih izazova", ali je dodao da je "najvažnije imati strast".

"Imam pre svega strast prema muzici, prema sceni, prema umetnosti i ovo je samo jedan aspekt gde mogu da živim tu moju strast“, naveo je Milenković.

Lakatoš je ocenio da je Milenković "svirajući na svetskim scenama preneo dragoceno iskustvo ovde, i sama organizacija festivala, umetnici koji ga čine i program, čini da festival zaista parira onim svetskim".

Grad Novi Sad drugu godinu zaredom prepoznaje značaj festivala, a član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je naveo kao cilj festivala okupljanje vrhunskih muzičara kamerne muzike.

Rožić je naveo da ukupni društveni razvoj treba da se sve više da se temelji na kulturi, i da su za to potrebni novi prostori i programi, a "'Blisko!' doprinosi toj slici".