20. novembar 2023 16:51

Beogradska filharmonija: Sa velikim uspehom završena turneja u Kini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska filharmonija: Sa velikim uspehom završena turneja u Kini

Foto: Nada Pleskonjić

BEOGRAD - Beogradska filharmonija saopštila je večeras da je sa velikim uspehom okončala turneju u Kini, nastupivši sa dirigentom Nemeom Jarvijem, u najprestižnijim dvoranama Sijana, Vejfanga, Pekinga i Šangaja.

"Na jedinstvenom 'Putu muzike' po Kini, filharmonija je od 4 do 19. novembra prešla 7.469 kilometara, održavši četiri nastupa koji su pored stajaćih ovacija publike, pohvaljeni od strane stručne kritike i kineskih medija", navela je Beogradska filharmonija u saopsstenju.

Kako je istaknuto, filharmonija se turnejom povodom međunarodne promocije svoje stogodišnjice, vratila posle 23 godine u Kinu, gde je njenim nastupom svečano otvoren novi kompleks "Pojas i put“ u Sijanu.

"Usledio koncert u Velikom teatru Vejfanga, potom najvažniji koncert u elitnom Nacionalnom centru za izvođačku umetnost u Pekingu, a turneja je krunisana nastupom u Šangaju u okviru respektabilnog Međunarodnog umetničkog festivala", navodi se u saopštenju.

Orkestar je tokom turneje izvodio Verdijevu uvertiru iz opere "Moć sudbine“, violinski koncert Čajkovskog, sa Đovanijem Zanoneom i Huanom Manlom, Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“.

U saopštenju se dodaje da je ostvarena fenomenalna komunikacija

sa Jarvijem, koji je pošao na turneju umesto Zubina Mehte, i ističe da je filharmonija "redovno pozdravljana stajaćim ovacijama za koje kineski organizatori i promoteri kažu da su velika retkost".

"Najvažniji je bio nastup u Pekingu koji je ujedno bio centralni događaj Međunarodnog okrestarskog foruma, uz prisustvo predstavnika najvećih muzičkih organizacija sveta, koji su uputili velike pohvale srpskom orkestru", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, koncertu su prisustvovale ambasadorka Maja Stefanović, i direktorka srpskog kulturnog centra u Pekingu "Ivo Andrić“ Tanja Soldat, a sve koncerte filharmonije na turneji pratili su predstavnici Ministarstva kulture i turizma Kine.