5. decembar 2022 12:40

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka: 61,4% muzejskih ustanova pristupačno osobama sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka: 61,4% muzejskih ustanova pristupačno osobama sa invaliditetom

Foto: PROMO

BEOGRAD - Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), uz podršku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, predstavlja istraživanje od nacionalnog značaja "Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji".

Po prvi put, istraživanjem su obuhvaćene sve muzejske ustanove u Srbiji – 97 muzeja i galerija, kao i 36 udruženja koja se bave izazovima osoba sa invaliditetom, sa idejom da kao savremeno društvo moramo mnogo više obratiti pažnje na pitanje pristupačnosti u oblasti kulture.

Između ostalog istraživanje pokazuje da 61,4 odsto muzejskih ustanova sebe ocenjuje kao delimično pristupačno, a 24 odsto svoju ustanovu doživljava kao nepristupačnu za osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o fizičkoj pristupačnosti, podaci pokazuju da 57,5 odsto ustanova nije fizički pristupačno za posetioce koji imaju neku vrstu invaliditeta.

Primera radi, kada govorimo o unutrašnjem prostoru, samo 14,4 odsto ustanova poseduje toalet prilagođen osobama sa invaliditetom, a svega 9,4 odsto poseduje lift koji mogu koristiti osobe sa invaliditetom.

U 59,8 odsto muzejskih ustanova stepenice nisu propisno kontrastno obeležene i nisu postavljeni rukohvati.