19. jun 2023 13:38

Premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola" 22. juna u teatru "Boško Buha"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola" 22. juna u teatru "Boško Buha"

Foto: TANJUG/J. Savić, arhiva

BEOGRAD - Premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola" prema romanu Sju Taunzend, biće izvedena 22. juna u pozorištu "Boško Buha", u Teatru Vuk, najavila je autorska i glumačka ekipa danas u Beogradu na susretu sa medijima.

Novi projekat u dramatizaciji Milene Depolo i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, nakon premijere na samom kraju pozorišne sezone, sledeće igranje će imati tek na jesen, u sezoni 2023/2024, kako su saopštili iz direkcije ovog teatra za decu, na konferenciji u hotelu "Indigo".

Glumačku ekipu čini uglavnom redovni ansambl "Boška Buhe" uz pojačanje u vidu mladih nada: Mladen Lero, Andrijana Oliverić, Stefan Bundalo, Anja Pavićević, Andrej Nježić, Relja Janković, Katarina Gojković, Uroš Jovčić i Zoran Cvijanović.

Roman "Tajni dnevnik Adrijana Mola (13 3/4 god)" je iskren, hrabar i urnebesno duhovit pogled na životne poteškoće jednog pubertetlije, kako bi se ukratko opisalo kultno književno delo za tinejdžere.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat je otkrila da je godinama želela da realizuje prvi od serijala romana o dečaku Adrijanu Molu, koji u svom dnevniku otvoreno piše o razvodu svojih roditelja, svom psu, prvom zaljubljivanju, odnosima sa vršnjacima, o položaju i životu neshvaćenog pesnika i intelektualca, u kom smatra da se nalazi.

"Proces spremanja komada bio nam je veoma prijatan, sve je bilo inspirativno, maštovito i smatram da se iz jedne lepe atmosfere rada i uzajamnog poštovanja u ekipi, radjaju žive predstave", prvi su utisci rediteljke, koja je za produkciju "Buhe" ostvarila veliki uspeh sa hit naslovom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, koja se igra već punih 10 godina.

Ona je istakla da je spisateljica Sju Taunzend stvarala literaturu značajnu za decu i njihove roditelje, da serijal o Adrijanu Molu mogu da čitaju mlađa deca, ali i tinejdžeri koji "na taj način otkrivaju svoj unutrašnji život i svet".

Ovo delo je jedan od najozbiljnih, ali i najduhovitijih, pogleda na život tinejdžera, dirljivo iskreni dnevnik junaka Adrijana Mola kao urnebesno zabavno i nezaobilazno štivo za sve generacije, smatra svetska kritika.

Rediteljka Mandić Rigonat je ocenila da je britanska autorka napisala pravi roman odrastanja za sve od 9 do 99 plus godina, književni klasik koji je u nekim zemljama uveliko školska lektira, čak i u Hrvatskoj od skoro, dok se kod nas nije toliko istakao roman da bude kultni.

"Sa Adrijanom Molom sam se upoznala zahvaljujući mom sinu koji je u uzrastu od devet ili deset godina čitao upravo knjigu "Tajni dnevnik Adrijana Mola (13 3/4 god.)" na osnovu koje radimo predstavu. To je junak koji se i dalje traži, istražuje, mnogo toga bi želeo da bude kad poraste. Predstava je ostala u tim 80-im godinama u kojima Mol odrasta, zadržala sam tu ikonografiju koju veoma volim, jako je inspirativna, to su uzbudljive godine u muzici, filmu, popularnoj kulturi. Za mene je važna ta ikonografija i period, jer je to okruženje moje mladosti", rekla je rediteljka, i dodala kako u eri Margaret Tačer, likovi roditelja su veoma osobene figure, tako da roman nije nimalo ušećeren, već iz junaka izvire realan život.

Mladi glumac Mladen Lero igra Adrijana Mola, i dobio je ulogu na audiciji za ovu predstavu, a rediteljka ga je zapazila u komadu "Dečak sa koferom" u režiji glumca Damjana Kecojevića, u produkciji Malog pozorišta "Duško Radović".

Lero je primetio da priča o ovom junaku donosi univerzalne probleme, deca lako mogu da se identifikuju sa njima, iako nema u tom periodu mobilnih telefona, kompjutera, društvenih mreža.

Glumica Anja Pavićević, zapažena u hit predstavi "Bokeški d-mol" u "Buhi", otkrila je da igra junakinju Pandoru, iz bogatije porodice nego Adrijan, dolazi iz privatne u državnu osnovnu školu, upoznaje protagonistu i tako kreće njihova (ljubavna) priča.

Pavićević je analizirala svoj lik da Pandoru interesuju malo drugačiji dečaci, koji odudaraju od ostalih, kakav je Mol, a takođe je zanima aktivizam i feminizam.

Andrijana Oliverić tumači majku Polin Mol, za koju kaže se pomalo izgubila, pokušava da pronađe sebe iako voli svoju porodicu, zaljubljuje se, a dalje ne bi da otkriva.

Ona je istakla da želi svog sina od 10 godina da obavezno vodi na predstavu da se upozna sa svim normalnim stvarima u životu, da vidi da svako prolazi kroz probleme u društvu i prva zaljubljivanja.

Stefan Bundalo igra tatu Džordža Mola, i smatra da je u Velikoj Britaniji sve utemeljeno, što se vidi i u ovoj predstavi.

"Engleska kultura ima ogroman uticaj na moje vaspitanje i odrastanje. Oni su ostavili smernice i osnovu za sve, ako gledamo muziku, film, književnost, grafite, humor", kazao je Bundalo i time naglasio koliko je ova predstava značajna za mlade.

Uroš Jovčić je otkrio da tumači dve uloge i to negativaca Lukasa i Skratona, iz vizure Adrijana Mola.

"Rediteljka Tanja uvek zna sve tačno šta želi od prve do poslednje probe, ima odgovore na sva naša pitanja, savršeno je spremna. Našu "Gospodju ministarku" smo odigrali više od 200 puta, zadovoljstvo je kad sarađujemo. Svi smo ovde bili jedna zajednica, i istovremeno imam zadovoljstvo i pomalo mi je krivo što nisam više najmlađi u ekipi kao ranije, dolaze mlađi", duhovito je primetio Jovčić.

Katarina Gojković igra Baku Mol, koju opisuje da je "prava engleska baka, upečatljiva, organizovana, svoja", podržava unuka koji joj je fokus u životu - rediteljka i ona su došli do takvog rešenja.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što konačno sarađuje sa Mandić Rigonat, koja "ima saosećanja, veoma retko danas za reditelja", dok je proces rada na predstavi bio "neobičan, pun ljubavi i razumevanja".

Zoran Cvijanović je kratko objasnio da tumači tajanstvenog starog čoveka Berta Bakstera, koji predstavlja kraj, odnosno mogući završetak za junaka Adrijana Mola, šta bi moglo da ga sačeka jednog dana kad dođe neminovni kraj, i dodao da je uživao u "lepom jeziku romana".

Britanska autorka Sju Taunzend (1946-2014) bila je najpoznatija po slavnom književnom serijalu o Adrijanu Molu iz osam nastavaka, a tokom života je pisala novele, humoreske, pozorišne komade, bila je istaknuta i kao novinar.

Autorsku ekipu predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola" čine: scenograf Vesna Popović, kostimograf Ivana Vasić, kompozitor Irena Popović, dizajner svetla Srđan Cvetković, dok scenski pokret potpisuje Anđelija Todorović, a scenski govor - dr Ljiljana Mrkić Popović.