29. mart 2024 22:41

Australijska predstava "Običan prostor" gostovala večeras dva puta na 21. BFI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Australijska predstava "Običan prostor" gostovala večeras dva puta na 21. BFI

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

BEOGRAD - Australijska kompanija igre "Gravity & Other Myths" iz Adelejda gostovala je večeras sa predstavom "Običan prostor" u dva termina u bivšem bioskopu Balkan kao deo selekcije 21. Beogradskog festivala igre (BFI).

Navedeni igrački komad premijerno je izveden još pre 11 godina na Adelejd festivalu (2013), i odigran je više od 1.100 puta u čak 37 zemalja sveta.

Napravljen je pravi iskorak u selekciji BFI, jer "Običan prostor" ne pripada žanru savremene umetničke igre, već modernom cirkusu.

U ovogodišnjem program je u uvodnom delu festivala 7. i 8. marta takođe predstavljen cirkus omnibus "Neuhvatljiva tačka odlaganja" (Francuska) iz pet segmenata na istom prostoru bioskopa Balkan.

Veština cirkuskih atrakcija uveliko je postala posebna forma za sebe u vidu ozbiljnih produkcija na teatarskim pozornicama, što se uverila i publika festivala BITEF proteklih godina u posebnom programu "Cirkusfera".

Trupa "Gravity & Other Myths" iz Australije je relativno mlada, osnovana 2009. godine.

Jednočasovni cirkuski projekat "Običan prostor" je realizovao čitav osmočlani ansambl igrača na sceni - Martin Šreiber, Laklan Bins, Jaša Bojs, Jakob Randel, Triton Tunis-Mičel, i drugi, na muziku Eliota Zornera.

Šestoro muških i dva ženska izvođača stvaraju gotovo nemoguće akrobacije, koje su publici oduzimale dah, a preporuka ekipe je da, zbog scenskih efekata, predstava nije namenjena deci ispod pet godina.

Jedan od muških igrača istovremeno je bio i muzičar na sceni na poziciji bubnjara koji je kombinovao svoje akrobacije i muziciranje modernih melodija.

Osmoro igrača u svakoj novoj sceni sebi zadaje nove izazove, sve opasnije od prethodnih, žele da prevaziđu i nadgrade već viđeno.

Tako se devojke penju na glave svojih muških kolega, što deluje izuzetno rizično i opasno dok se gleda, i publika strepi za učesnike.

Onda prave čitav "most" tih akrobatskih ostvarenja i u tim fragmentima nema kraja veštinama.

Publika je deo ove priče, jer prema ideji trupe, ona čini ram za ovaj komad.

Tako su igrači delili veliki broj malih plastičnih lopti posetiocima i tražili od njih da ih gađaju dok oni izvode akrobacije na sceni, kada dube na glavi ili hodaju na rukama.

Takođe, jednu ženu iz publike su doveli na scenu da sa njima leži na pudu dok igračica hoda po njima.

Akrobatsku virtuoznost oni su ispoljavali večeras izvodeći neverovatne i nemoguće zahvate.

Kompanija "Gravity & Other Myths" je prepoznata kao jedna od najuzbudljivijih cirkuskih trupa u Australiji i ona stvara projekte koji su izuzetno telesni, originalni i iskreni,