12. decembar 2022 19:33

Čačak: Predstavljen program prve Prestonice kulture Srbije

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: Predstavljen program prve Prestonice kulture Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DRAGAN MILOŠEVIĆ

ČAČAK - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović predstavili su danas program grada Čačka, prve Prestonice kulture Srbije, sastavljen od četiri umetničke celine - „Na slobodi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ i „Na Moravi“.

Program je predstavljen u Kulturnom centru Čačka, koji je titulu Prestonice kulture Srbije izborio u konkurenciji 18 gradova.

„Titula prva nacionalna prestonica kulture istovremeno je priznanje koje podstiče i jedinstvena prilika za Čačak da entuzijazmom, jasnom vizijom i ozbiljnim ulaganjima napravi suštinski iskorak i bude prepoznat kao nacionalni centar razvoja kulture", naglasila je ministarka kulture.

Ona je podsetila da su Čačak proslavili Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis, Branko V. Radičević ali i muzičar Bora Đorđević, Radomir Mihajlović Točak, glumica Sonja Savić i mnogi drugi i da je to mesto na kome se prepliću tradicionalno i moderno.

"On je grad košarke koji je oduvek bio svoj i poseban i pre svega otvoren prema svima. Poznat kao sredina koja baštini vrednosti slobode, herojstva, istrajnosti i ljubavi prema zavičaju, Čačak je kreativno predstavio svoje prednosti u okviru četiri programske celine, „Na slobodi”, Na raskršću, Na kaldrmi i Na Moravi. Naš zajednički cilj je da predstavimo upravo ove četiri umetničke celine i noseće programske i infrastrukturne projekte i upoznamo javnost sa svim delovima koje su do sada realizovani kao i sa daljim planovima za 2023. godinu”, rekla je Gojković.

Više od 60 novih umetničkih programa razvijeno je u okviru priprema za narednu godinu, a sve pod sloganom „Čačanska rodna”, koji oslikava lokalnu specifičnost čačanskog kraja, na koji su, prema rečima ministarke, svi Čačani izuzetno ponosni.

„Osim umetničkog ovaj projekat uticaće i na infrastrukturni i urbani razvoj grada kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene. Otvaranje muzeja košarke, obnova Virorove kuće, uređenje arheoloških nalazišta i bolje povezivanje ustanova kulture u jedinstvenu kulturno- muzičku četvrt, samo su neki od projekata koji će umnogome promeniti sliku grada i stvoriti uslove za njegov dalji kulturni razvoj", rekla je ona.

Prema njenim rečima, posebno je značajno što je čitav projekat sa svim njegovim celinama zamišljen tako da doprinese razvoju mladih umetnika i poslenika kulture.

"Zato očekujemo da će kroz ovaj projekat i kvalitetne projekte koje će ovaj grad ponuditi naredne godine doći do razmaha sveobuhvatnog kulturnog života što će podstaći i turistički i ukupni ekonomski razvoj ovog kraja”, rekla je ministarka.

Gojković je izjavila da su u 2022. godini izvršena i brojna istraživanja, prikupljeni podaci i uključena celokupna kulturna scena na izradi prve Strategije razvoja kulture grada Čačka 2023-2027, u okviru koje je integrisan projekat Prestonice kulture Srbije, a sve u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, i podsetila da je izbor prestonice kulture sproveden u godini kada je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, a čitav projekat inspirisan tom prestižnom evropskom manifestacijom.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je podsetio da se naredne godine, godine u kojoj će grad na Moravi imati tu čast da bude prva srpska prestonica kulture navršiti i mnogi jubileji značajni za život i razvoj i grada Čačka, ali pre svega njegovih žitelja.

"Sledeća godina je 175 godina od prvog čitalaštva u našem gradu, 75 godina od osnivanja kompanije „Sloboda”, 60 godina od prvog „Disovog proleća”, 50 godina od početka izlaženja velikog i važnog časopisa „Gradac”... Sve ono što smo, naši prethodnici, kulturni poslenici baštinili decenijama i stolećima, rekao bih da se implementira i unapredjuje u narednoj, 2023. godini”, rekao je gradonačelnik Čačka.

Todorović je istakao da će infrastrukturno opremanje svih lokaliteta koje se obavljalo u godini iza nas biti nastavljeno i u narednoj, godini Kulturne prestonice ali i da je sada ostalo samo da se sve ono što se u godinama iza nas uradilo unapredi i da se postojeće manifestacije učine važnijim, bitnijim i vidljivijim.

Inače, slogan „Čačanska rodna” došao je od sorte šljive koja nosi taj naziv, a koja je nastala još 1961. godine u Institutu za voćarstvo u Čačku. Nastala je ukrštanjem sorti Stenlej i Požegača, a za posebnu sortu priznata je 1975. godine. Kao veoma prihvaćena i primenjena sorta i ona je kroz godine postala jedan od simbola grada na Moravi i njegovo ime pronela daleko van granica naše države.