23. januar 2023 11:09

Evropska svemirska agencija: Uspešno testiran lanser "Arian 6", plan da ove godine ode u svemir

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska svemirska agencija: Uspešno testiran lanser "Arian 6", plan da ove godine ode u svemir

Foto: shutterstock.com/Sergey Kohl, ilustracija

PARIZ - Evropa je izvršila uspešno testiranje lansera "Arian 6" i potvrdila cilj da svoju raketu nove generacije „što je pre moguće” u toku ove godine pošalje u svemir, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Testovi sprovedeni u petak, u uslovima skoro bezvazdušnog prostora u postrojenju u Nemačkoj, trajali su do 975 sekundi i predstavljaju "ogromno olakšanje" nakon što je raniji test morao da bude prekinut, saopštio je zvaničnik ESA, prenosi Rojters.

Ovaj vid testiranja, koji podrazumeva paljenje motora, je jedna od tri glavne prepreke pre lansiranja, zajedno sa kombinovanim testovima sa lanserom u Francuskoj Gvajani i isporukom hardvera, pojašnjeno je iz ESA.

Raketu razvija "Arian grupa", čiji su suvlasnici Erbas i Safran,a ESA neće moći da objavi precizniji raspored za prvo lansiranje do juna, dodaje u saopštenju Evropska svemirska agencija.

Uspešno lansiranje "Arian 6" je ključni korak nakon što je upotreba ruskih raketa Sojuz prekinuta ratom u Ukrajini, a italijanska Vega C je prizemljena nakon neuspešnog lansiranja prošlog meseca, navodi Rojters. „Nazovimo to pravim imenom: kriza sa lanserima u Evropi“, rekao je generalni direktor ESA Jozef Ašbaher.

Evropska svemirska agencija (ESA), glavni proizvođač većine evropskih lansera, potvrdila je ranije da se lansiranje "Arian 6" očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.