2. februar 2023 06:35

Italijanski brod sa naučnicima koji istražuju Antarktik stigao do rekordno južne tačke zahvaljujući otapanju leda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italijanski brod sa naučnicima koji istražuju Antarktik stigao do rekordno južne tačke zahvaljujući otapanju leda

Foto: Shutterstock.com/Wollertz, ilustracija

RIM - Italijanski ledolomac sa naučnicima koji istražuju Antarktik otplovio je južnije nego što je to ijedan brod do sada učinio, što je još jedan pokazatelj kako se led povlači oko Zemljinih polova, saopštili su organizatori putovanja.

Prema podacima italijanskog Nacionalnog instituta za okeanografiju i primenjenu geofiziku, brod ''Laura Basi'' dostigao je tačku sa koordinatama 78° 44.280 S u Zalivu kitova u Rosovom moru.

Institut navodi da je brod uspeo da otplovi tako daleko zbog nedostatka leda u tom području, prenosi Rojters.

Satelitska analiza pokazala je prošle godine da se sante leda odvajaju od priobalnih glečera Antarktika brže nego što priroda može da ih nadoknadi.

Kapetan broda Franko Sedmak kaže da je srećan zbog postavljenog rekorda, ali da je u isto vreme tužan što se stvari na taj način menjaju na Antarktiku i globalno.

"Na prethodnom putovanju 2017. godine drugi brod je naišao na neprobojni led. Nikada nisam verovao da ću videti takvo otapanje leda nakon samo nekoliko godina i da ću moći da stignem toliko južno kao sada", rekao je on.

Istraživači sa broda ''Laura Basi'' uzeli su uzorke kako bi proučili ribe u vodama oko Antarktika i pretražili dubine od 216 metara kako bi bolje razumeli morske struje.

Preliminarne analize pokazju da je voda ostala ekstremno hladna, a da je gustina ranih faza razvoja riba veoma visoka, sa pojedinim varijantama koje se retko mogu videti u Rosovom moru.