24. mart 2023 11:05

Stručnjaci: ESA mora da se fokusira na misije na Mesec u trci sa rivalima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stručnjaci: ESA mora da se fokusira na misije na Mesec u trci sa rivalima

Foto: Shutterstock.com/Vadim Sadovski, ilustracija

BRISEL - Evropska svemirska agencija (ESA) trebalo bi u kratkom roku da intenzivira svoja istraživanja sa ljudskim posadama i robotskim sondama, ako očekuje da ide u korak sa globalnim rivalima i posebno se fokusira na misije na Mesec, smatraju stručnjaci.

Nezavisna savetodavna grupa od 12 članova sastavljena od bivših ministara, crtača stripova i izvršnih direktora vodećih konsultantskih kuća, koju predvodi bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen navela je u izveštaju da bi "hrabra misija podstakla i afirmisala celu evropsku ekonomiju, daleko šire od svemirskog sektora, i inspirisala generaciju Evropljana da grade budućnost“

Grupa je prošlog leta dobila kratak rok da definiše evropske strateške prioritete za svemir, u kojima bi izgradnja kapaciteta za slanje astronauta i novih misija bez posade trebalo da bude ključni prioritet, navodi se u izveštaju, prenosi Politiko EU.

Kako je saopšteno, od preko 100 misija na Mesec, koje su svemirske agencije i kompanije najavile za period do 2030. godine, Evropa vodi samo dve, ali evropske zemlje izrađuju hardver za NASA misiju Artemis koja ima za cilj da odvede posadu astronauta na put oko Meseca prvi put od 1972. godine.

ESA takođe radi na obezbeđivanju mesta za jednog od svojih astronauta među članovima posade u sklopu misije prilikom budućeg sletanja na Mesec.

Uprkos povećanju izdvajanja za svemirske programe na 16,9 milijardi evra na nedavnom samitu u Parizu, ministarski samit ESA se nije složio sa nastavkom programa letova u svemir, već je ta inicijativa odložena do sledećeg samita 2025.

U savetodavnom izveštaju se ističe potreba većih ulaganja, kako bi se uspešno pariralo konkurentima uz konstataciju da je prosečan udeo u BDP-u za svemirske investicije u EU trenutno samo jedna petina američkog i samo jedna petnaestina NASA-inog budžeta za istraživanje.

ESA je saopštila da će proceniti preporuke savetodavne grupe uoči svog sledećeg mini samita u Sevilji, zakazanog za novembar, navodi briselski portal.