17. januar 2024 11:56

Geolog Dragan Milovanović: Erupcija vulkana na Islandu očekivana, ne očekuju se eksplozije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Geolog Dragan Milovanović: Erupcija vulkana na Islandu očekivana, ne očekuju se eksplozije

Foto: AP Photo/Marco Di Marco

BEOGRAD - Geolog Dragan Milovanović izjavio je danas da se erupcija vulkana na Islandu očekivala pošto je serija slabih zemljotresa koja je prethodila erupciji, ukazivala da će se to dogoditi i da se ne očekuje da dođe do velikih eksplozija jer je lava mirna.

"Erupcija je u početku bila mala što nije neuobičajeno. Nastavila se sa malo većim intenzitetom što je u granicama nekih normala, a i dalje ide. To je mesto gde se inače stvaraju vulkani, gde su erupcije uobičajena geološka pojava, celo ostrvo je nastalo od vulkanske lave", objasnio je Milovanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, povoljna okolnost je što su to mirne lave jer su erupcije bez eksplozija, ali napominje može biti eksplozivna ukoliko reaguje sa vodom, snegom i ledom.

"Ljudi koji tamo žive prate tokove kretanja lave i pokušavaju da je preusmere u pravcu koji će manje ugroziti ljude i materijalna dobra", dodao je geolog.

Milovanović kaže da se ne zna koliko će se još lava izlivati iz vulkana jer se ne zna koliko lave ima u gornjem rezervoaru, koji se, kako je objasnio, dopunjava od donjeg rezervoara koji zavisi od kretanja ploča.

"Stvaranje lave u dubljem prostoru, odnosno parcijalno stapanje stena, sve se to dešava na nekih 30, 40 kilometara gde je taj prvi sprat gde se stvaraju magmatske komore. Onog trenutka kada se stvori velika pukotina, pošto je dole veliki pritisak a gore mnogo manji, smanjen pritisak prouzrokuje izlivanje lave", izjavio je on.

Ukoliko lava naiđe na "čep", Milovanović kaže da erupcija možw da prestane, ali napominje da je otežavajuća okolnost ako unutrašnji pritisak lave probije spoljašnji jer bi taj proboj rezultirao velikom eksplozijom.

Dodaje da se to za sada ne očekuje imajući u vidu da nema vode koja bi, zbog naglog pada pritiska, inicirala povećane svoje ekspanzije i eksplozivnu erupciju.

"Ako se čep stvori, on će na neki način to da pritvori i 'ćutaće' sve do sledeće pukotine koja je neminovna jer se svake godine Atlantik širi tri do pet centimetara. Upravo taj mehanizam omogućava stvaranje pukotina i izlivanje lava", rekao je geolog.