19. januar 2024 13:09

Istraživači upozoravaju na izumiranje divljih svinja usled Afričke kuge

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istraživači upozoravaju na izumiranje divljih svinja usled Afričke kuge

Foto: Shutterstock.com/eumates, ilustracija

LONDON - Populacije divljih svinja opadaju zbog širenja afričke svinjske kuge (ASF) širom Azije, Afrike i Evrope, ugrožavajući egzistenciju miliona ljudi koji od njih zavise u hrani, upozoravaju istraživači.

Uticaj afričke kuge najveći je na ostrvu Borneo, u jugoistočnoj Aziji, gde je broj bradatih svinja opao za između 90 i 100 odsto otkako je virus ASF stigao na ostrvo 2021. godine, istakla je grupa naučnika u pismu, prenosi Gardijan.

Gubitak bradatih svinja na Borneu, prema rečima naučnika, ima veliki uticaj na ekosistem ostrva s obzirom na to da su ih stanovnici koristili u ishrani, ali i s obzirom na ulogu koju je ta životinjska vrsta imala u održavanju ekosistema, šireći seme na velike udaljenosti.

Dodatno, stručnjaci upozoravaju da bi usled nedostatka svinjskog mesa, stanovnici Bornea mogli da se okrenu lovu drugih životinjskih vrsta, poput ugrožene vrste majmuna, makakija.

"Gubitak svinja narušava sigurnost hrane i ekosisteme i ugrožava druge ugrožene divlje životinje", stoji u pismu naučnika.

Populacija divljih svinja i u Maleziji, Indoneziji i Bruneju takođe je naglo pala tokom 2019. i 2020. godine kada je izbila epidemija afričke kuge, a naučnici tvrde da nema dokaza da će se populacije divljih svinja na tim i drugim ostrvima jugoistočne Azije u potpunosti oporaviti.

Stručnjaci pozivaju da se hitno preduzmu istraživanja i aktivnosti kako bi se se sprečilo širenje afričke kuge u druge regione, ali i ističu bojazan da bi vakcina za afričku kugu imala efekta samo za domaće svinje, s obzirom na to, kako pišu, da bi vakcinacija njihovih divljih rođaka bila "logistički izuzetno složena i skupa za implementaciju".