3. mart 2023 09:59

Grčka: Radnici na železnici nastavili štrajk zbog nesreće u Larisi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka: Radnici na železnici nastavili štrajk zbog nesreće u Larisi

Foto: AP Photo/Vaggelis Kousioras

LARIS - Radnici na grčkoj železnici nastavili su danas štrajk i planiraju još protestnih skupova zbog železničke nesreće u Larisi u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, većinom studenata.

Udruženje železničara upozoravalo je godinama na lošu situaciju na železnici, ali to nikada nije shvaćeno ozbiljno, saopštio je glavni sindikat grčkih železničara, zahtevajući sastanak sa novim ministrom saobraćaja, imenovanim posle nesreće sa mandatom da osigura da se takva tragedija nikada ne ponovi.

Sindikat je naveo da želi jasan raspored za sprovođenje bezbednosnih protokola na železnici, kao i odgovore kako je došlo do nesreće u Larisi, preneo je Rojters.

Planirano je da se operacija uklanjanja vagona koji su iskočili iz šina završi danas, rekao je zvaničnik vatrogasne brigade.

Planirana su još dva protesna skupa zbog železničke nesreće za danas u Atini - jedan oko podne, a drugi uveče.

U sudaru brzog putničkog voza, sa više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, poginulo je 57 ljudi.

To je najveća železnička nesreća u Grčkoj, a pre ove najveća je bila 1968. godine kada su poginule 34 osobe u nesreći u južnom Peloponezu.