13. oktobar 2023 13:49

Mitropolit Joanikije: Zakon o slobodi veroispovesti i Temeljni ugovor su važni koraci, ali to nije sve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mitropolit Joanikije: Zakon o slobodi veroispovesti i Temeljni ugovor su važni koraci, ali to nije sve

Foto: Tanjug video

BUDVA - Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije poručio je da donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i potpisivanje Temeljnog ugovora između crkve i države veoma važni koraci.

“To su važna dostignuća, ali, naravno, nisu sve. To sada izgleda kao da su mrtva slova na papiru. Mnogo od onoga što je tamo upisano i utvrđeno na najvećoj instanci se ne poštuje. I otprilike da ćemo morati još dugo vremena da se borimo za svoja verska prava. Naravno, sve ono što tražimo za nas, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ta ista prava zastupamo i za sve ostale tradicionalne crkve i verske zajednice”, naveo je Joanikije.

Mitropolit je na Naučnom skupu "Savremeno državno-crkveno pravo" u Budvi naglasio da se, koliko je god prava i pravde, ugovora i rezolucija, sve manje poštuju ti pravni akti i da se vrlo često krše.

“Krše se od onih koji bi trebalo najviše da promovišu pravo. Takva je situacija, nije nam to ništa nepoznato”, kazao je mitropolit Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Naučni skup je ocenio izuzetno važnim događajem i nazvao ga "velikom duhovnom gozbom".

Trodnevni naučni skup u Budvi počeo je juče.