25. decembar 2023 13:28

Skoplje: Zavod za sudsku medicinu ogradio se od nezvaničnih informacija o obdukciji Vanje Đorđevske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skoplje: Zavod za sudsku medicinu ogradio se od nezvaničnih informacija o obdukciji Vanje Đorđevske

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

SKOPLJE - Institut za sudsku medicinu u Skoplju saopštio je danas da se ograđuje od svih tekstova u kojima se objavljuju nezvanične informacije o načinu ubistva 14-godišnje Vanje Đorđevske, a u kojima se taj Institut navodi kao izvor.

Ova institucija oglasila se nakon što je portal Skoplje1.mk juče objavio nezvaničnu informaciju da se u obdukcionom nalazu sudske medicine navodi da je devojčica ubijena hicem iz vatrenog oružja.

"Kategorično tvrdimo da ovaj medij nije dobio nikakvo saopštenje ili informaciju usmeno ili pismeno od Instituta. Relevantnom i tačnom može se smatrati samo izjava odgovornog lica Instituta, koja je u formi audio ili video snimka ili u pisanoj formi, a onda mediji mogu citirati da je izvor informacija iz Instituta. Dok traje istraga, Institut za sudsku medicinu se ograđuje od svih tekstova u kojima će se objavljivati nezvanične informacije, a gde je Institut za sudsku medicinu izvor informacija", ističu iz Instituta, prenosi Vesnik.

Navedeno je da se nakon pronalaska tela pokojne Vanje Đorđevske i Panče Žežovskog, Institut aktivno uključio u istragu, kako prilikom uviđaja mesta na kojem su tela pronađena, tako i prilikom vršenja obdukcija.

Nakon završenih obdukcija, tela preminulih su predata porodicama, a Institut je nastavio sa daljim analizama koje se rade nakon svake obdukcije.

Obdukcioni zapisnik za preminulu osobu dostavljen je Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju 22. decembra.

Od dostavljanja obdukcionog nalaza, već narednih dana, počele su da se pojavljuju informacije koje su deo istrage i koje bi trebalo da budu tajne dok istraga traje, navode u Institutu za sudsku medicinu.

Iz Instituta napominju da su kao lekari sudske medicine, koji su aktivno uključeni u istragu ovog osetljivog slučaja, dužni da poštuju Zakon o krivičnom postupku, odnosno član 289 koji se odnosi na tajnost pretkrivičnog postupka.

U ovom slučaju, Ljupčo Palevski-Palčo je osumnjičen da je planer, organizator i izvršilac dva ubistva, dok su za otmicu i ubistvo osumnjičeni Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev. On je u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, dok su ostali osumnjičeni u pritvoru u Severnoj Makedoniji.