12. mart 2024 14:39

Milatović: Crna Gora zainteresovana za učešće u Inicijativi tri mora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milatović: Crna Gora zainteresovana za učešće u Inicijativi tri mora

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SOFIJA/PODGORICA - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović boravi danas u Rumuniji, gde je dočekan uz najviše državne i vojne počasti u predsedničkoj palati Kotroćeni u Bukureštu.

U palati Kotroćeni je održan sastanak sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom na čiji poziv Milatović boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dve države tokom kojeg su potvrđeni prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Rumunije, a teme razgovora bile su jačanje političkih i ekonomskih veza dve zemlje.

Milatović je naveo da proces evropske integracije predstavlja prioritet crnogorske spoljne politike i izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. godine postati punopravna članica EU čemu je, kako je kazao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

On je rumunskom kolegi zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije evropskom putu Crne Gore, podsetivši na rezultate postignute u prethodnom periodu na polju jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, a u cilju ubrzanja integracionog procesa.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, tokom sastanka je istaknuta važnost savezništva dve države u okviru NATO i iskazana njihova potpuna posvećenost zajedničkom sagledavanju regionalnih bezbednosnih izazova.

Predsednik Rumunije je naglasio da zvanični Bukurešt snažno podržava evropski put Crne Gore, dodavši da je Crna Gora važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti regiona zapadnog Balkana.

Obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima rumunskih investicija, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i informacionih tehnologija.

Milatović je podsetio da je Crna Gora zainteresovana za učešće u Inicijativi tri mora, poručivši da evropske regionalne platforme koje okupljaju geografski bliske zemlje i koje promovišu ekonomski rast i saradnju u oblastima transporta, energetike i digitalne povezanosti predstavljaju pouzdan model zajedničke evropske budućnosti.

Kako je najavljeno, Milatović se tokom posete Budimpešti sastati sa premijerom Marćelom Ćolakuom, predsednikom Senata Rumunije Nikolaem Ćukom i predsednikom Predstavničkog doma Alfredom Simonisom.