2. april 2024 12:09

Igor Jurić spreman na saradnju sa Crnom Gorom na uvođenju sistema Pronađi me

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Jurić spreman na saradnju sa Crnom Gorom na uvođenju sistema Pronađi me

Foto: Tanjug video

PODGORICA - Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Srbije Igor Jurić najavio je da će ući u pregovore sa Vladom Crne Gore o aktiviranju sistema “Pronađi me”, poznatijeg u svetu kao "Amber Alert", a koji je uspostavljen u Srbiji.

Jurić je to rekao gostujući na podgoričkoj Gradskoj tv. i istakao da je za uvođenje tog sistema najvažnija politička volja.

Usvajanjem inicijative za pokretanje programa “Pronađi me”, region bi zaokružio priču i na taj način sve države mogle bi zajedno da deluju u slučaju nestanaka dece, kazao je Jurić i naglasio da planiraju razgovor sa MUP-om i Vladom Crne Gore.

“Očekujemo da nam se izađe u susret bar da porazgovaramo o eventualnoj mogućnosti da budemo možda deo implementacije ili da savetodavno pomognemo. Dakle, mi smo raspoloženi za svaki vid saradnje i zaista možete očekivati da će u nekih narednih mesec dana doći do toga da ćemo zatražiti sastanak i biti spremni da posetimo Crnu Goru, Podgoricu i da razgovaramo sa predstavnicima Vlade ili MUP-a Crne Gore”, kazao je Jurić.

Slučaj nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora pokazao je značaj Sistema "Pronađi me", a ukoliko bi sistem objedinio nekoliko zemalja regiona – dao bi doprinos u sprečavanju ovakvih i sličnih dešavanja, smatra Jurić.

Procedura za Crnu Goru, pojašnjava, nije komplikovana.

“Neće biti problem, sve se može vrlo brzo rešiti, nemojte uopšte da vas neko ubeđuje da je ovo nešto što košta neki novac previše ili slično, benefiti koji donosi sam sistem su mnogo veći nego ono što može da bude trošak, dakle, u pitanju je isključivo i samo politička volja i o tome morate voditi računa, kada i vi budete pitali donosioce odluka vezano za uvođenje samog sistema”, istakao je, između ostalog, Jurić.