8. januar 2024 17:04

Hrvatska policija istražuje ko je u štalu srpske porodice bacio bombu u noći na Božić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska policija istražuje ko je u štalu srpske porodice bacio bombu u noći na Božić

Foto: Shutterstock.com/Jure Divich, ilustracija

ZAGREB - Hrvatska policija istražuje ko je u noći pravoslavnog Božića u štalu srpskog povratnika Gorana Šaule bacio bombu i povredio više krava i konja, te oštetio mehanizaciju.

Bomba je bačena u štalu na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu u vlašništvu porodice Šaula u Dugom dolu, u opštini Krnjak.

Epilog ovog incidenta je mnogo povređene stoke, uglavnom konja i goveda, od kojih su neka u jako lošem stanju, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U staji je navodno u trenutku eksplozije boravilo oko pedesetak grla stoke. Oštećeni su takođe poljoprivredni alati i mašine, raktor, mešalica za pripremu stočne hrane, krov i limarija.

Neslužbeno saznaju da je porodica za vreme boravka u kući čula eksploziju, ali su pomislili da neko baca petarde, kako su to mnogi činili u minulo praznično vreme.

Iz Policijske uprave Karlovačke zvanično je saopšteno da je uviđaj izvršen i protivteroristički pregled.

"Utvrđeno je da je nepoznati počinitelj u staju, kroz otvorena vrata, ubacio ručnu bombu kojom prilikom je oštećena imovina i povređena stoka. Materijalna šteta je oko 8.000 evra. Sledi dalje kriminalističko istraživanje u vezi krivičnog dela 'oštećenje tuđe stvari'", navodi se u saopštenje.

Načelnik Opštine Krnjak, nastanjene uglavnom srpskim stanovništvom, Perica Matijević je za portal Novosti rekao da "ni veterinar ni vlasnik ne smeju hraniti i pojiti stoku dok traje istraga".

Iako se eksplozija, dogodila 40 minuta iza ponoći na dan pravoslavnog Božića, načelnik Matijević, odbacuje indicije da je povezana s nacionalnošću oštećenog ili "srpskim" Božićem.

"Možda je reč o nekoj osveti ili nečemu sličnom, koja se dogodila eto baš u praznično vreme", rekao je kratko Matijević i dodaje da je reč o jednoj od "najprimerenijih porodica u opštini", vrednoj i poštenoj koja se bavi isključivo uzgojem stoke s gotovo dvestotinjak grla. Ta porodica gleda svoja posla i spremni su svakome da pomognu, rekao je Matijević.

Inače, Šaule su se u Krnjak vratili ubrzo posle hrvatske policijske akcije Oluja. Nakon što su obnovili kuću i privredne objekte počeli su da se bave stočarstvom, pre svega uzgojem svinja i krava, proizvodnjom mleka, a danas uzgajaju i konje.

Načelnik Matijević je rekako i da u njegovoj opštini nema međunacionalnih netrpeljivosti niti sličnih problema, a da je u vezi za gradnju obližnjeg migrantskog kampa nedavno bilo negodovanja među ljudima, što se trenutno ipak prihvata kao neminovnost.