10. januar 2024 09:44

Šef vukovarske policije potvrdio hapšenje vinovnika nasilja, za jednim se još traga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef vukovarske policije potvrdio hapšenje vinovnika nasilja, za jednim se još traga

Foto: RTL video

ZAGREB - Šef vukovarske policije Vlado Božić potvrdio je hapšenje napadača na maloletnike u centru Vukovara koji se dogodio u subotu uveče, na pravoslavni Badnji dan, i otkrio da su oni pronađeni u jednom apartmanu, ali i da je jedan još u bekstvu.

"U potrazi za osobama koje se povezuju s ovim krivičnim delom učestvovali su svi rodovi vukovarske policije. Zatekli smo ih u apartmanu u Vukovaru, privedeni su u policijsku stanicu, gde je u toku kriminalističko istraživanje. Za jednim se još traga", rekao je Božić za hrvatski RTL.

Dodao je da su svi oni od ranije poznati policiji i da su prijavljivani za više krivičnih dela i prekršaja.

"Pogotovo s krivičnim delima sa elementima nasilja, između ostalog i tučnjava. Utvrđeno je da pripadaju određenoj navijačkoj grupi", potvrdio je Božić", neželeći da precizira da je reč o pripadnicima havijačke grupe Bed Blu Bojsa (BBB).

Prema nekim tvrdnjama, preneli su hrvatski mediji, reč je upravo o pripadnicima ove navijačke grupe među kojima, kako kažu, ima i onih koji su bili u grčkim zatvorima zbog incidenata od prošlog leta u kojima je stradao jedan navijač grčkog AEK.

Božić nije želeo da otkrije ni motiv ovog napada na grupu maloletnika, iako je otac jednog od pretučenih dečaka rekao da su deca napadnuta zbog toga što su govorili ekavicom. "Motiv ovog krivičnog dela još uvek je predmet kriminalističkog istraživanja", rekao je kratko Božić.

On je komentarisao najavu roditelja pretučene dece da će se u subotu okupiti na protestu kako bi se ovakvim situacijama stalo na kraj i dodao da okupljanje nije najavljeno, a ako do njega dođe nada se, kaže, da će proteći u miru i bez incidenata.

Na pitanje da li roditelji mogu da puštaju decu da slobodno šetaju Vukovarom, Božić tvrdi da je sigurnost zagarantovana.

Hrvatski mediji su ranije preneli da je grupa navijača BBB pretukla grupu maloletnika u Vukovaru od kojih su neki zadobili teže povrede i hospitalizovani su. Dvojica maloletnika je zadobilo teže povrede i transportovani su u KBC Osijek na dalje lečenje, a jedan od njih, prema pisanju medija, ima frakturu lobanje.

Predstavnici vlasti, među kojima je i premijer Andrej Plenković, osudili su ovaj monstruozni događaj i zatražili rasvetljavanje slučaja.

Zagrebački Jutarnji list piše danas da u Vukovaru vlada bezakonje, a život se, kažu, odvija po pravilima bandi.

"Zna se ko je za to kriv. Očito je, policija u Vukovaru ne štiti građane, sudovi ne kažnjavaju kriminalce. Tamo vlada bezakonje", piše list.

Autor teksta Boris Vlašić kaže da roditelji vukovarske dece imaju pravo.

"Ekipa koja je pretukla njihovu petnaestogodišnju decu nisu 'naši dečki'. 'Naši dečki' nikada ne mogu biti ulični razbijači, gangsteri u usponu koji će maltretirati ljude na ulicama, ograničavati kretanje i tući prolaznike. To su kriminalci", navodi autor.

Podršku protestu roditelja pretučenih maloletnika najavljen za subotu, podržali su juče na konferenciji za novinare predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac i poslanik Boris Milošević.

Pupovac je rekao da je Vlada malo učinila da spreči ovakva dešavanja i podsetio na Kolonu sećanja povodom prošlogodoišnjeg Dana sećanja na vukovarsku žrtvu, koju su predvodili pripadnici HOS, poznati po promovisanju ustaških simbola. Takođe je podsetio da je pripadnicima SDS S prošle godine bilo zabranjeno na tradicionalno polože venac u Dunav za sve žrtve proteklog rata.

Gradonačelnik Vukovara je Ivan Penava, koji je i lider opozicionog Domovinskog pokreta, značajno je popravio rejting ove političke opcije uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora upravo na mržnji prema Srbima i svemu srpskom.

"Vukovar je grad koji jako dobro pamti kako izgleda nasilje i kako se živi pod terorom i teško da se od bilo koga može očekivati da pristane da živi s nasiljem u svom kvartu", piše, između ostalog, Jutarnji.