28. februar 2023 09:00

Cvijanović: Ustav je potvrda da je Srpska nastala u miru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović: Ustav je potvrda da je Srpska nastala u miru

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Republika Srpska je, kroz sve godine od nastanka, uspela da sačuva Ustav, čime je pokazano da može da funkcioniše i u teškim periodima kada je trebalo braniti slobodu, ali i u današnjim vremenima koja imaju svoje posebne zahteve, ocenila je predsedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ona je novinarima u Istočnom Sarajevu rekla da je Ustav Republike Srpske usvojen pre 31 godinu potvrda onoga što se govori i na šta je mnogo puta ukazano, a to je da je Srpska nastala u miru i da je donošenjem Ustava uspostavljen njen ustavno-politički sistem mnogo pre početka ratnih dešavanja.

"Republika Srpska je dobila svoj Ustav i na osnovu njega počela da uspostavlja svoj institucionalni sistem koji je bio funkcionalan, operativan i koji je radio sve ono što treba da rade takvi sistemi", navela je Cvijanovićeva, povodom 31 godine od usvajanja najvišeg pravnog akta Srpske.

Ona je naglasila da Republika Srpska izvršavanjem svojih ustavnih zadataka čuva ono što je statusno najvrednije, a to je njen status.

Skupština srpskog naroda BiH donela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je pre izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.