7. decembar 2022 11:31

BiH: Dvojica Srba optuženi za zločin nad Bošnjacima

Izvor: TANJUG

podeli vest

BiH: Dvojica Srba optuženi za zločin nad Bošnjacima

Foto: Shutterstock.com/DIA TV, ilustracija

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dvojice Srba bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, Marinka Vidovića (64) i Pere Vujovića (52), obojice iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi se terete da su tokom agresije na BiH, Vidović u svojstvu komandanta, a Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mesta Lješevo, opština Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

"Optuženi se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspelo da pobegne, a koje je nakon toga pod pretnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gde su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dve osobe", navedeno je u optužnici, preneli su sarajevski medijii.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i deca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mestu Podlugovi.

Optuženi se terete za krivično delo-Zločin protiv čovečnosti.