7. decembar 2022 13:05

Evropska komisija: Zapadni Balkan da uskladi vizni režim sa EU, u izveštaju se potkrala greška o Kosovu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija: Zapadni Balkan da uskladi vizni režim sa EU, u izveštaju se potkrala greška o Kosovu

Foto: shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL – Evropska komisija je u svom izveštaju o mehanizmu za suepnziju viza za Zapadni Balkan od zemalja regiona zatražila usklađivanje sa viznim režimom EU, a u prvoj, objavljenoj verziji, među zemljama kojima treba uvesti vizu bilo je i Kosovo.

Evropska komisija danas je priznala da je napravila grešku u „petom izveštaju o mehanizmu za suspenziju viza za Zapadni Balkan“, u kojem se upravo od Severne Makedonije i Crne Gore zahteva uvođenje vize građanima sa Kosova.

Izveštaj je bio brzo povučen i postavljena je nova, ispravljena verzija u kojoj se više ne pominje uvođenje viza za Kosovo.

"Mi potpuno podržavamo slobodno kretanje na Zapadnom Balkanu. Komisija takođe podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo kao prioritet“, izjavila je portparolka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji Anita Hiper .

Ona je dodala da će greška u izveštaju biti koregirana, ali nije nije objasnila kako i zašto je došlo do te greške.

To je potvrdio i portparol Evropske komisije Erik Mamer.

„Mogu da potvrdim da nema nikakve promene u stavovima Evropske komisije i mi podržavamo slobodu kretanja u regionu“, rekao je on.

U izveštaju se kada je recc o zemljama zapadnog balkana navodi potreba da uskladi viznu politiku sa EU u odnosu na treće zemalja sa kojima Unija nema bezvizni režim, posebno onih koje predstavljaju rizik iregularne migracije ili bezbednosti“, stoji u izveštaju.

Komisija je, kada je reč o Srbiji, navela da trenutno građani Jermenije, Azerbejdžana, Bahrajna, Belorusije, Bolivije, Kine, Kube, Gvineje Bisao, Indije, Indonezije, Jamajke, Kirgistana, Kuvajta, Kazahstana, Mongolije, Omana, Katara, Rusije, Surinama, ali i Turske mogu ući bez vize, ali ne i u EU i konstatovala da ovaj problem mora biti prioritet za Srbiju.

U izveštaju se navodi da su državljani Burundija, Tunisa, Indije, Kube i Turske ove godine dolazili u Srbiju i nastavljali „iregularna putovanja ka državama članicama duž zapadnobalkanske migracione rute“.

Komisija dodaje da „usklađivanje vizne politike sa EU doprinosi dobrom funkcionisanju bezviznog režima ovih partnera sa EU“.

Srbija je 20. oktobra obavestila Komisiju da je usvojila odluku kojom se uspostavlja viza za državljane Burundija i Tunisa i obavezala se da će se dalje usaglašavati sa listom trećih zemalja čiji državljani moraju imati vizu za ulazak u EU.

Komisija navodi da se Srbija saglasila da uspostavi viza za državljane Indije do kraja ove godine, i navodi da „očekuje dalje usklađivanje viza u skladu sa obavezama.

Na prvoj listi zemalja kojima države Zapadnog Balkana moraju uvesti vizu nalazilo se Kosovo.

Inače zemlje Zapadnog Balkana su, na nedavnom Samitu Berlinskog procesa, potpisale sporazum kojim je omogućeno putovanje regionom samo uz ličnu kartu, što važi i za Kosovo.